Putyin: Ha Európa nem akarja, nem lesz Déli Áramlat

Nem építik meg a vezetéket, ami miatt az orosz elnök Bulgáriát és az EU-t vádolja. De az alternatíva már készen áll – a törökök segítségével.

TK
2014. 12. 01. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott megállnak – tette hozzá.

Oroszország tehát kénytelen lesz meggondolni részvételét e projektben – mondta Putyin, aki azonban megköszönte Törökországnak, hogy annak idején támogatta a projektet.

– Az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét, de egy törökországi földgázelosztó központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása – tette hozzá az orosz elnök.

„Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem lesz megvalósítva” – fogalmazott Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén. Egyúttal azonban azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó központ létrehozása érdekében. A török–görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását – mondta Putyin.

Putyin hangsúlyozta: a gázvezeték megépítésének a munkálataihoz Oroszországban már minden készen állt. „Energiahordozóinkat a világ más régióiba irányítjuk át, és meggyorsítjuk a cseppfolyós földgázra vonatkozó projektjeink valóra váltását” – tette hozzá.

Az orosz elnök szerint ez az átirányítás korántsem szolgálja Európa gazdasági érdekeit, hiszen Európának nélkülöznie kell majd az említett gázvezetéken szállítani tervezett energiahordozókat. Putyin az tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért. Bulgária közvetlen bevételei a tervezett gázszállításoknak köszönhetően legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente.

A Déli Áramlat földgázvezeték tervét lezárták – mondta hétfőn Moszkvában újságíróknak Alekszej Miller , a Gazprom vezérigazgatója. „A projekt ügye le van zárva. Ennyi” – mondta a vállalati vezető újságíróknak, miután a sajtó beszámolt Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos bejelentéséről.

Miller jelezte: jogi személyt hoznak létre egy olyan új projekt megvalósítására, amely biztosítaná majd a Törökországba irányuló gázvezeték megépítését. Ennek a jogi személynek a Gazprom lenne az alapítója Oroszországban, amely kész fontolóra venni a török partnerek bevonását – tette hozzá. „A Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos probléma mára megoldódott” – mondta Miller .

A Törökországba irányuló új gázvezeték számára ugyanaz lesz a kiindulópont, amely a Déli Áramlat számára szolgált volna – közölte Alekszej Miller. „A kiindulópont a Russzkaja kompresszorállomás, ugyanaz, amelyet a Déli Áramlat számára terveztek (a Fekete-tenger parti Anapában).” A Gazprom-vezér szerint az új, Törökországba irányuló tengeri gázvezetéken keresztül évente 63 milliárd köbméter halad át, ebből 14 milliárd köbméter közvetlenül Törökország igényeinek a kielégítésére szolgálna, a fennmaradó mennyiséget a török-görög határra irányítják.

„Halljuk és értjük az ezzel kapcsolatos aggodalmakat és kritikákat, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ennek a gázvezetéknek a megépítése az egész térség számára a gázvezetési útvonalak diverzifikációját fogja jelenteni” – fogalmazott Szijjártó Péter Belgrádban.

 

Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára november 19-én.

 

Egyre jobban csípi a Nyugat szemét, hogy hazánk területén várhatóan áthalad az orosz Déli Áramlat gázvezeték – amely egyébként Ausztria felé tovább is vezet majd. Kialakulni látszik ezért egy összehangolt támadás hazánk ellen, ám ezt is egyre többen átlátják, például amerikai és szlovák politológusok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.