Hörcsik: Az ilyen javaslat felesleges vitákat gerjeszt

Elutasították az európai zászló és lobogó használatáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét.

MNO
2014. 12. 02. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke az ülés után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Tóbiás József és Tóth Bertalan MSZP-s képviselők által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása nem indokolt, mert az európai zászló és lobogó használatát egy még 2004-ben, az akkori kormány által beterjesztett, majd elfogadott és ma is hatályos törvény megfelelően szabályozza. E szerint az Országgyűlés épülete olyan kivételt képez a középületek között, amelyre nem kötelező az európai zászló kihelyezése – emlékeztetett.

Mint mondta, az ülésteremben az európai zászló kihelyezésével kapcsolatban az európai példák igen változatosak. A 28 tagállam 41 kamarája közül 15-ben egyáltalán nincs kitéve az uniós zászló, így például Svédországban, Hollandiában és Dániában. Ez a kérdés Magyarországon mindeddig a házelnök feladatkörébe tartozott, és ezen a kormány a jövőben sem kíván változtatni – közölte.

Ismert, november 17-én a szocialisták két európai uniós zászlót vittek az Országgyűlés üléstermébe. Kövér László házelnök eltávolíttatta a lobogókat. Aznap este az MSZP-s Kunhalmi Ágnes EU-s zászlót lógatott ki a Parlament épületéből a Kossuth téren tüntetőknek.

Hörcsik Richárd szerint a javaslat indoklásából is kitűnik, hogy politikai indíttatású javaslatról van szó, amely az európai zászló plenáris ülésteremben való használata és Magyarország európai uniós elkötelezettsége között valamifajta rosszindulatú viszonyrendszert feltételez. Magyarország és az EU közötti közjogi kapcsolatot a csatlakozási szerződés aláírása, valamint az alapszerződések elfogadása és kihirdetése teremtett, és ennek keretében az ország szuverenitása egyes elemeinek közös gyakorlását az unió intézményeire, illetve a tagállamokra ruházták át – magyarázta. Rámutatott: a hatáskör-átruházás meghatározott területekre terjed ki, ami közvetlenül elsősorban a mindenkori kormányt érinti, ezért is helyezik ki 2004 óta kötelezően a kormányzati intézményekre az uniós zászlót.

A képviselő kiemelte: az Országgyűlés Magyarország legfőbb népképviseleti szerve, ennek megfelelően helyes, hogy kötelező jelleggel a magyar zászló díszíti. Az Országgyűlés ülésezése a magyar államiság közvetett megnyilvánulásának legfontosabb formája, amellyel nem fér össze a magyar államiság jelképeitől eltérő szimbólumok kötelező jellegű alkalmazása – vélekedett.

Hörcsik Richárd elmondta: az ülésteremben való zászlóhasználat olyan kérdés, amelyet formailag nem is törvényi szinten kell szabályozni, mivel ez az Országgyűlés belső működésére vonatkozó részletkérdés. E tekintetben meg kell őrizni a házelnök meglévő döntési és mérlegelési szabadságát – közölte.

A bizottság elnöke úgy látja, 2004-ben mind formailag, mind tartalmilag helyes szabályozás született, ezért nincs szükség sem törvénymódosításra, sem új, önálló törvény alkotására. Minden más – mint ez a javaslat is – téves és felesleges vitákat gerjeszt – tette hozzá.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője november közepén jelentette be, hogy pártja elnöksége nevében egy, a házszabály módosításról szóló javaslatot nyújtanak be, hogy az Országgyűlés épületére tűzzék ki az európai uniós zászlót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.