Karácsony jogsértő javaslata

A PM-es polgármester hiába hirdetett átláthatóságot.

2014. 12. 31. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros XIV. kerületét kisebbségből irányító polgármestert a képviselő-testület nagy többséggel elfogadott határozatában arra kérte fel, hogy „közös megegyezéssel” kezdeményezze a leváltott Szili Adrián munkaviszonyának a megszüntetését. Ehhez képest Karácsony Gergely 2014. december 16-án olyan javaslatot terjesztett a kerületi jogi bizottság elé, amiben a megszüntetés helyett munkakör-módosítás szerepelt. A cégvezetőből vezérigazgató-helyettes lett volna, havi 750 ezres, az eddigihez képest százezer forinttal kevesebb fizetéssel. A dokumentum szerint amennyiben Szili Adrián munkaviszonya „bármilyen okból” megszűnne, hathavi munkabér illeti meg.

Csakhogy Szili Adrián – a volt BKV-s humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra Kecskeméti Törvényszéken tárgyalt végkielégítési ügyéhez hasonló – visszafoglalkoztatása meghiúsult. A jogi bizottságban egy igen szavazatot sem kapott a jogsértő előterjesztés. Karácsony Gergely a másnapi testületi ülésen már újfent a munkaviszony megszüntetésére, a volt vezérigazgatónak pedig 2014. december 23-án kifizetendő, hathavi „távolléti díjnak megfelelő” pénzre tett javaslatot.

Lapunk hiába kereste az érintetteket, sem Karácsony Gergely, sem Szili Adrián nem vette fel a telefonját. Úgy tudjuk egyébként, hogy Szili Adrián közvetlenül a leváltása előtt még hozott egy személyi döntést, és a vagyonkezelő médiacégének élére kinevezte Mravik Zsoltot. Szili Adrián korábban a szocialista vezetésű Csepel vagyonkezelő cégénél volt vezető beosztásban. A PM-es polgármester hiába hirdetett átláthatóságot, az önkormányzat átláthatatlan honlapjáról az említett előterjesztések hiányoznak, de nincsenek fent a határozatok és a jegyzőkönyvek sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.