Kritikus helyzet és katasztrófaturisták

Tarolt az ónos eső, de folyamatosan javul a helyzet.

VZ
2014. 12. 03. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délutáni közleménye szerint reggel óta a leszakadt ágak és kidőlt fák miatt elrendelt útlezárások közül többet is feloldottak. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében újra járható a Répáshuta és Felsőtárkány közötti mellékút, Pest megyében pedig a Dunakeszi és Gödöllő, a Nagytarcsa és Isaszeg, a Gödöllő és Valkó közötti út, illetve a pilisszántói bekötőút.

Újra megközelíthető közúton Miskolc Ómassa városrésze, így már nincs elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplénben – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A közútkezelő szakemberei a katasztrófavédelemmel közösen a nagyobb ágak és fák eltakarításán dolgoznak a Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló közötti úton, Heves megyében a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár között, továbbá Galyatető és Mátraháza között, illetve a gyöngyösoroszi bekötőúton. Hasonló munkák zajlanak Pest megyében a Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek útvonalon, valamint a dobogókői és lajosforrási bekötőúton.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azt mondta, Dobogókőn „kritikus helyzet van\", de a nehéz körülmények ellenére aggregátorokat juttattak el és állítottak üzembe, és konvojokban már a közlekedés is lehetséges. Az állandó jelleggel ott lakók az ilyen helyzetekre fel vannak készülve, tehát a fűtés nem okoz problémát, és élelmiszer-tartalékuk is van – fűzte hozzá.

Az OKF főigazgatója hangsúlyozta: ahogy az olvadás lehetővé teszi, a Pilisi Parkerdő dolgozóival együtt megkezdődik az erdei utak tisztítása annak érdekében, hogy az elektromos hálózat helyreállítását el lehessen kezdeni.

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője közölte: országszerte már csak 812-en vannak áram nélkül. Jelenleg 594 fogyasztónál áramfejlesztővel biztosítanak áramot addig, amíg a szolgáltató kijavítja a hibákat.

Budapesten komolyabb problémák vannak a II. kerületi Jánosbogár utcában, ahol kedden elektromos vezetékek szakadtak le a rájuk dőlő fák súlya alatt. Az aggregátorok már a helyszínen vannak, így még szerdán lehet újra áram az ott élő körülbelül négyszáz fogyasztó otthonában.

Dobogókőn továbbra is dolgoznak a szakemberek, de a településen még mindig vannak veszélyes útszakaszok, így várhatóan hosszabb ideig tart a teljes helyreállítás. Késő estére a Pest megyei településen is lesznek olyan utcák, amelyek lakói aggregátor segítségével áramhoz jutnak.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a fővárosban folyamatosan javul a közlekedési helyzet. Szerda délben a közösségi közlekedés, majd a délutáni csúcsforgalom előtt a teljes forgalom előtt megnyitották a Budakeszi utat.

Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere arról számolt be, hogy a Normafa síház közelében megjelentek a katasztrófaturisták, és fotóznak. Az alpolgármester arra kérte az embereket, hogy ne menjenek a környékre, mert életveszélyes bemenni az olvadó jéggel terhelt fák közé. Egyébként a katasztrófavédelem közlése szerint a Konkoly-Thege út egy szakaszának kivételével minden utat járhatóvá tettek szerda késő délutánra a tűzoltók.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben szerda délben feloldották a rendkívüli időjárás miatt elrendelt látogatási tilalmat.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte: a főváros környékén korábban lezárt nagyobb forgalmú utak közül már akadály nélkül járható az M31-es, az M0-s keleti szektora, és a 3-as út Gödöllő és Budapest közötti szakaszát is megnyitották. Több település azonban még nehezen közelíthető meg. Az áramellátást a megye több pontján még mindig nem tudták helyreállítani – tette hozzá a szóvivő.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján azt írta, hogy megszűnt a korlátozás Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, a két település között megindult a forgalom.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: éjjel a szitálás mellett (a fagypont alatti tájakon, elsősorban keleten) ónos szitálás is lehet.

Az előrejelzés szerint csütörtökön borult lesz az ég, legfeljebb a Tiszántúlon és a déli határnál lehet szakadozottabb a felhőzet. Délutántól már inkább csak a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő kisebb eső. A Nyugat-Dunántúlon kisebb eső, szitálás, a Dunától keletre néhol ónos ködszitálás előfordulhat. A hőmérséklet kora délután 3-10, késő este 0 és plusz 5 Celsius-fok között várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.