Mennyit ér Juhász Péter hibája?

Elismerte Juhász Péter, hogy valótlan vagyonnyilatkozatot adott le.

2014. 12. 03. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hibáztam, mert rosszul töltöttem ki a vagyonnyilatkozatomat, de legkésőbb holnap pótolni fogom, és minden rendben lesz – közölte lapunk kérdésére Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő, pártja társelnöke. Szerinte csupán kifelejtett egy olyan céget, amelynek egyharmad arányban tulajdonosa, és azt sem tudta, hogy fel kell tüntetnie azt a lakást, amelyet bérel.

Ám Belváros-Lipótváros önkormányzatánál nem hisznek neki. Megkeresésünkre közölték: Juhász Péter félrevezette az embereket: tegnap módosítani akarta vagyonnyilatkozatát, és ezzel beismerte, hogy az nem fedi a valóságot.

– Napról napra derülnek ki a késve leadott dokumentum valótlanságai, amelyben nemcsak jövedelmeit, vagyontárgyait, hanem hírhedt, kétes cégügyeit is elhallgatta – áll a kerület közleményében. Böröcz László (Fidesz–KDNP) alpolgármester mindezek miatt kezdeményezett ellene összeférhetetlenségi eljárást. Karsai Károly, a kerület jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottságának fideszes elnöke holnapra hívta össze a testületet.

Juhász ügyét kivizsgálják, megindítják az eljárást – tudta meg lapunk. Ha a belvárosi jogi bizottság tagjai az összeférhetetlenség megállapítását javasolják, a helyi képviselő-testületnek a törvény szerint a kezdeményezéstől számított 30 napon belül döntenie kell. Akár az érintett képviselő mandátumának megszűnéséről is határozhatnak. A „hibázó” politikus ekkor a Fővárosi Törvényszékhez fordulhat.

Juhász Péter tegnap Facebook-bejegyzésében azt állította: „a Fidesz propagandagépezete” hatására jutott eszébe, hogy részben övé a Szabad Média Nonprofit Kft. Előzőleg a Pesti Srácok cégdokumentumokra hivatkozva állította, bírósági végrehajtóhoz kerültek Juhász Péter cégei. A politikus lapunknak elismerte, vannak ilyen eljárások, de szerinte az „elfelejtett cége” soha nem működött, míg a másik, az ötvenszázalékos részesedével feltüntetett Sensus Caritas Nonpropfit Kft. évek óta nem hajt hasznot.

Ezzel szemben az internetes újság – dokumentumok alapján – bemutatta: a két cégből az elmúlt két évben több mint nyolcmillió forintot vettek ki. Juhász szerint ez hazugság, s fenntartja lapunknak tett állítását, hogy nincs semmije, egy fillér jövedelme sem önkormányzati tiszteletdíján felül.

Mint arról beszámoltunk, Juhász novemberi bevallása alapján az Együtt párt társelnökeként nincs foglalkozása, jövedelme, ingatlana, ingósága, megtakarítása, ám van 250 ezer forintos adóssága egy pénzintézettel szemben, míg magánszemélyeknek 5,5 millió forinttal tartozik. Juhász egyébként a kerület fideszes vezetőit és Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, korábbi polgármesterét ingatlanügyekkel támadta a kampányban. Egy szeptemberi Facebook-bejegyzésben azt állította: „Rogán évekig hamis adatokat közölt vagyonnyilatkozatában. Amikor lebukott, hőbörögve kijavította, de ez nem változtat a tényen, hogy évekig hazudott a választóknak.”

Juhász kampányvádjai és sajtóhírek alapján holnapra hívta össze az V. kerületi pénzügyi bizottság ülését Steiner Pál (MSZP) elnök is. A tanácskozáson a kerület jegyzőjét és Rogán Antalt hallgatnák meg az előző ciklus ingatlaneladásairól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.