Merkelt is befolyásolnák

Sorosék azt javasolták, hogy Obama egyeztessen hazánkról a német kancellárral.

Haraszti Gyula–Győr Ágnes
2014. 12. 10. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta nem válaszolnak kérdéseinkre a Human Rights First (HRF) nevű civil szervezet képviselői azzal kapcsolatban, hogy miért javasolták az amerikai hírszerzés beavatkozását a magyar belügyekbe. Mint megírtuk, az Obama-adminisztráció volt külügyesei által vezetett, főként Soros György amerikai spekuláns pénzéből fenntartott szervezet már augusztusban megfogalmazta azokat a lépéseket, amelyekkel az Egyesült Államoknak nyomást kellene gyakorolnia Magyarországra. Többek között azt javasolták, hogy az amerikai elnök utasítsa a CIA igazgatóját a Jobbik állítólagos orosz kapcsolatainak feltárására, illetve az amerikai ügynökségek állítsanak össze anyagokat a magyar politikai és üzleti vezetőket érintő korrupcióról, miközben támogatják az ez ellen tiltakozó aktivistákat és a médiát.

Többször kerestük a HRF washingtoni irodájában dolgozó médiaügyekért felelős vezetőt, Brenda Bowser Sodert, de a szóvivő nem reagált. Lapzártánkig nem jelentkezett vissza Róna Gábor, a szervezet hivatalosan ismert magyar–amerikai állampolgárságú munkatársa sem. Pedig a már említetteken kívül szívesen megkérdeztünk volna még mást is a HRF-től. Például azt, hogy az általuk már augusztusban elkészített, „Nem vagyunk nácik, de ” című (a szöveg Gyűlöletpártok felemelkedése Görögországban és Magyarországon, és amiért Amerikának ezzel törődni kellene alcímmel jelent meg) jelentésben miért javasolják folyamatosan az Egyesült Államok elnökének durva beavatkozását a magyar belpolitikába. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy miért kérnek olyan lépéseket az amerikai elnöktől, amelyekkel ellehetetlenítenék Magyarország nemzetközi kapcsolatait. Az utóbbira ugyanis szintén számos példa található a HRF dokumentumában. Már nyáron azt kérték például Obamától, hívja fel Angela Merkel német kancellárt annak érdekében, hogy a Magyarországgal kapcsolatos amerikai politikát Washington Berlinnel is „összehangolja”. A javaslat különös megvilágításba kerül, ha tudjuk, hogy a tervek szerint a német kancellár 2015 elején Magyarországra látogat.

Sokat foglalkozik a HRF jelentése az európai uniós helyzetünk befolyásolásával is. A Soros-féle „jogvédők” azt ajánlják például Obamának, hogy utasítsa John Kerry külügyminisztert, támogassa a Magyarország európai uniós szavazati jogának felfüggesztését célzó erőfeszítéseket. Közlik azt is, az amerikai külügyminisztériumnak javasolnia kellene, hogy az Európai Bizottság fogalmazzon meg „jogi véleményt a magyarországi jogrend helyreállítása érdekében”. A külpolitikai elszigetelésünket célozza a jelentés azon pontja is, hogy a HRF szerint Obamának diplomáciai lépéseket kellene tennie Magyarország 2015-ös IHRA-elnökségének (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) megakadályozásáért. A jelentés egyébként több pontban írja meg a „magyar antiszemitizmus üldözésének” forgatókönyvét. Ennek egyik lépése az antiszemitizmussal kapcsolatos „bűncselekmények kivizsgálása és üldözése terén tapasztalt hiányosságok bírálata”, illetve annak hangsúlyozása, hogy „a német megszállás áldozatainak emlékműve elősegíti a helytelen történelemszemlélet elterjedését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.