Potápi: Bármikor visszafordítható az identitásvesztés

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: soha nem szabad feladni az asszimiláció elleni küzdelmet.

MA
2014. 12. 10. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János erről szerdán a fővárosi Magyarság Házában, a diaszpóra magyarságának megtartását célzó Kőrösi Csoma Sándor-programot értékelő tanácskozássorozat zárásaként beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt tíz nap nem volt hiábavaló: az elhangzott felvetéseket, tapasztalatokat figyelembe veszik a program sikeres folytatása érdekében.

Nagyon jó döntésnek bizonyult az előző négy évnek a programja, amely nemcsak szimbolikus jelentőségű volt, hanem kézzel fogható eredményeket is hozott – értékelt az államtitkár. Kijelentette: soha sem szabad feladni a küzdelmet, bármikor visszájára lehet fordítani az identitásvesztést, a lemorzsolódást és az asszimilációt. Szerinte mindenkinek így kell gondolnia erre a munkára, és fontos, hogy felkészültebbek legyünk, mint adott esetben más nemzetek fiai.

Megerősítette: a program folytatódik, a források rendelkezésre állnak, és azok, akik egy adott helyszínen megkezdték a munkát, várhatóan vissza tudnak menni, folytatni tudják a tevékenységüket.

Wetzel Tamás helyettes államtitkár hozzátette: álmukban sem gondolták volna, hogy ennyire sikeres lesz a program. A befektetett energia, a képzések busásan megtérültek a kinti magyar közösségeknek, valamint a fiataloknak egyaránt.

Amikor keresték a résztvevőket, a legfontosabb szempont az empátia és elhivatottság volt – jegyezte meg, kiemelve: a programot szeretnék továbbfejleszteni, kibővíteni és sokkal rugalmasabbá tenni.

A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében az első évben 47, idén pedig 100 fiatal látogatott a diaszpóra magyarságához. A program egymilliárdos keretéből jövőre a tervek szerint szintén 100 fiatal utazhat majd ki.

A Kőrösi-program célja a diaszpóra és az anyaország magyarsága közti kapcsolatok erősítése. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a magyarországi fiatalok látogassanak el a diaszpóra közösségeihez, segítsék értékőrző munkájukat és tájékoztatási, közösségépítő tevékenységükkel erősítsék a hazánkhoz való kötődésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.