Százmilliók járnak alaptalan fogságért

Komoly kártérítéseket fizet az állam minden évben az alaptalan fogva tartások elszenvedőinek.

Nagy Áron
2014. 12. 23. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben átlagosan 275 millió forintot fizet ki az állam évente a tévesen elítélt, illetve alaptalanul fogva tartott személyek kártalanítására – derült ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) összesítéséből. Kérésünkre a tárca az elmúlt öt esztendő adatait osztotta meg velünk. Ezek szerint a legkevesebbet 2010-ben (205 millió forint), a legtöbbet pedig 2012-ben és 2013-ban (324 és 320 millió forint) kellett „bánatpénzek” kifizetésére fordítani a költségvetésből. Az IM közlése szerint ezen összegek a jogszerűen elrendelt, de utóbb alaptalanná vált fogva tartásokkal (előzetes letartóztatás, házi őrizet, ideiglenes kényszergyógykezelés, illetve egyes esetekben a szabadságvesztés büntetés) okozott érdeksérelem miatti kárpótlásra mentek el.

Ide tartozik tehát minden olyan eset, amikor a kényszerintézkedés foganatosítását követően a nyomozást megszüntették, a bíróság a terheltet felmentette vagy az eljárást megszüntette, továbbá a bíróság a terhelt bűnösségét megállapította, de a kényszerintézkedés tartama meghaladja a kiszabott büntetés tartamát – fejtette ki a minisztérium, hozzátéve, hogy kártalanítás jár a kitöltött szabadságvesztésért és a kényszergyógykezelésért is, amennyiben a terheltet rendkívüli jogorvoslat folytán felmentették, illetve enyhébb büntetésre ítélték. Az IM egyúttal elárulta: a rendelkezésre álló információk alapján igen kevés, évente legfeljebb egy-két alkalommal fordul elő, hogy téves ítélet miatt kell fizetnie az államnak, erre vonatkozóan viszont nem vezetnek statisztikát.

Ebből a körből érdemes kiemelni Szántai Attila ügyét. Mint ismert, december elején százmillió forintos kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven elhíresült banda áldozatának a Fővárosi Ítélőtábla. Szántai az ezredfordulón lett a Magyar Róbert vezette úgynevezett fekete sereg célpontja, és hónapokon át bántalmazták, védelmi pénzt zsaroltak ki tőle, mígnem a teljesen összetört férfi jogszerűen tartott fegyverével rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy pedig életveszélyesen megsebesült. A férfi ellen büntetőeljárás indult, amelyben hiába hangoztatta, hogy szeretteit és önmagát védte, amikor a pisztolyhoz nyúlt – a bíróság tizenhárom év fegyházra ítélte. Ráadásként a büntetését a „fekete sereg” tagjai között kellett megkezdenie, akik többször komolyan elbántak vele a rácsok mögött, miközben a családját is folyamatosan fenyegették. Szántai Attila hat év kilenc hónap után került szabadlábra, majd hamarosan felmentették a korábbi vádak alól. A szenvedéseiért bocsánatot kértek tőle, és most jelentős összegű kártérítést kaphat.

Ugyancsak nagy figyelmet kapott Németh Renátó, Pusoma János és Szabó Adorján története, akiket 2,5 illetve 2-2 millió forinttal kompenzáltak 2011-ben. A fiatalokat több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával vették őrizetbe, miután 2008. szeptember 29-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat hajítottak és lövéseket adtak le a Heves megyei Tarnabodon négy faluszéli házra. Tizenegy hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, mire kiderült, a számlájukra írt támadást nem ők, hanem a cigánygyilkosságok tettesei követték el. A két leghíresebb ügy azonban alighanem ifj. Schönstein Sándor és Kaiser Ede nevéhez kapcsolódik.

Ami az előbbit illeti, Balla Irmát, Debrecen fideszes önkormányzati képviselőjét 2007 húsvétján találta meg vérbe fagyva a fia, ifj. Schönstein Sándor. Bár a fiatalembernek a halál beálltának idejére alibije volt, később mégis őt vádolták meg a gyilkossággal, első fokon a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság bűnösnek találta, és tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte. A másodfokú eljárásban azonban a Debreceni Ítélőtábla új eljárás lefolytatását rendelte el. Az új perben első és másodfokon is felmentették a fiatalembert, aki hatmillió forint nem vagyoni és tizennégymillió forint vagyoni kártalanítást követel az államtól meghurcoltatása miatt. Pere jelenleg is folyamatban van.

Kaiser Edét a móri mészárlásért ítélték tényleges életfogytiglanra, noha a bankrablást és a nyolc ember halálát okozó vérengzést Nagy László és Weiszdorn Róbert követték el 2002. május 9-én. Ez az eset már csak azért is érdekes, mert Kaiser kártérítési követelését végül éppúgy elutasította a bíróság, mint annak a férfinak a nyomravezetői díj kifizetése iránt benyújtott keresetét, aki – részben legalábbis – a valódi tettesek elfogásához hozzásegítette a rendőrséget. Nota bene, a Kaiser elítéléshez hamis bizonyítékot szolgáltató Kiglics Attilának korábban zokszó nélkül kifizette a hatóság a móri gyilkosokra kitűzött fejpénzt. De ez már egy másik történet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.