A napelemdíj visszavonását kezdeményezik

Januárt 1-től termékdíjat kell fizetni a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után.

HZS
2015. 01. 12. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény célja, hogy a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzéséhez járuljon hozzá – áll Szabó Marcel hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A január elsejétől hatályos, módosított törvény első melléklete alapján a napelemek és a szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek is termékdíjkötelesek, annak ellenére, hogy ezek az eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény deklarált céljainak teljesüléséhez – írta a jövő nemzedékek szószólója.

Hozzátette: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése „nyilvánvalóan ellentétes” a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

A Magyar Napelem-Napkollektor Szövetség vasárnap tette közzé a honlapján, hogy januártól minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ami – számításaik szerint – mintegy 2000-2500 forintos modulonkénti áremelést jelent. Közleményük szerint ez azért is érthetetlen, mert a napelemek fő összetevői mind újrahasznosíthatók.

„Maga a napelem nem különbözik a többi terméktől, és ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem az Európai Unió is” – nyilatkozta V. Németh Zsolt környezetügyi és agrárfejlesztési államtitkár. Hozzátette: a kerékpárok gumiabroncsán vagy az árvízi védekezésnél használt homokzsákokon is van termékdíj. Az államtitkár szerint az új díj mindössze néhány ezer forintos drágulást hozhat a napelemek piacán.

A napelemekre kivetett termékdíj visszavonását követelte korábban az LMP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a PM, a Jobbik és a DK.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.