Akár már februárban elkezdődhet a próbaterhelés

A villamos csak a próbaterhelés, a hídvizsgálat és az eredmények értékelése után indulhat el a szakaszon.

MD
2015. 01. 15. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az 1-es villamos új, meghosszabbított vonalszakaszának építése a tervezett ütem szerint halad; a Rákóczi híd próbaterhelése az új villamospálya megépítése után, februárban vagy márciusban lehetséges.

Az építkezés kivitelezési határideje január 28-a, és az időponttal kapcsolatban a vállalkozó továbbra sem jelzett késedelmet a BKK-nak. A januári határidő tehát – a kivitelezési szerződés szerint – a pálya műszaki átadás-átvételét jelenti – tették hozzá.

Mint írták, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2014. december 8-ai végzésében kiegészítéseket, pontosításokat kért. 2014. december elején, amikor az 1-es villamos január végi indulását jelezte a BKK, még nem tudhatott a hatóság egy héttel később küldött végzéséről. A BKK a hatóság követelményeinek a megbízott mérnök és kivitelező révén minden tekintetben eleget tesz.

A BKK a feladatok megoldásába haladéktalanul bevonta a vállalkozót, a mérnököt, valamint rajtuk keresztül egy külső szakértőt – ők a hatósággal is folyamatosan egyeztetnek – tették hozzá.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) információi szerint az 1-es villamos felújításának sokmilliárdos költségvetéséből nem futotta annak az alapkérdésnek a tisztázására, hogy a húsz évvel ezelőtt átadott Rákóczi híd, amelyet eredetileg nyolc tonna tengelyterhelésre és 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosokra terveztek, hogyan viselkedik 10-11 tonna tengelyterhelésű, 60-70 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosok esetén – írta csütörtöki számában a Népszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.