Aktivizálta magát Mesterházy

Országjárásba kezdett a közelmúltban Mesterházy Attila – értesült a Magyar Nemzet.

Katona–Török
2015. 01. 23. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke a hét elején Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vett részt egy nagyobb létszámú, több mint száz ember részvételével megtartott fórumon. Ez ráadásul nem is az első szereplése volt, korábban Szabolcsban és Bács-Kiskun megyében is tartottak már hasonló, informátoraink szerint kötetlenebb jellegű beszélgetéseket. Úgy tudjuk, a szocialisták volt elnöke ezt igyekszik rendszeressé tenni, s minden hónapban más-más megyében szeretne találkozni a helyi pártvezetőkkel és párttagokkal. MSZP-s forrásaink szerint a fórumok fő témája alapvetően a szocialista párt megerősítéséhez szükséges javaslatok összegyűjtése.

Egyrészről elemzik a tavaly három választási bukást elszenvedett párt helyzetét, másrészt javaslatokat dolgoznak ki, hogy az MSZP ismét a baloldal legmeghatározóbb erejévé válhasson. Ilyen például, hogy a politikai közbeszédben tabunak számító kérdésekről beszélni kell, mint ahogy ez korábban felmerült a pártban a Jobbik erősödése kapcsán. Információink szerint a legutóbbi, borsodi rendezvényen szó volt egykori szövetségeseik, a többi baloldali kis párt helyzetéről is. Elhangzott, hogy Gyurcsány Ferenc nem az Orbán-rendszer ellensége, hanem épp a része, ezt pedig neki is meg kellene értenie.

Értesüléseink szerint a fórumok meghívottjai és résztvevői között vannak megyei és helyi vezetők, s országgyűlési képviselők is. Utóbbi nem meglepő, hisz az MSZP parlamenti frakciójának jelentős részéről tudni lehet, hogy Mesterházyhoz lojális, már csak azért is, mert a tavaly tavaszi országgyűlési választásokkor az egyéni jelöltek kiválasztása és az országos lista összeállítása is az ő elnöksége idején zajlott.

Úgy tudjuk, a fórumokat az a Harmadik Hullám Platform szervezi, melynek 2001-es alapítása Mesterházy nevéhez fűződik. Ám 2009-es pártelnökké választásakor lemondott a platformban betöltött tisztségéről, azt Bárány Balázs országos elnökségi tag vezeti.

Mesterházy Attila tavaly májusban mondott le az MSZP elnöki posztjáról a sorozatos választási vereségekre hivatkozva. Ő ezekért a kudarcokért vállalta a felelősséget. Azóta kerülte a nyilvános szerepléseket, bár a Kiss Péter halála miatt kiírt időközi országgyűlési választáson az MSZP-s jelölt, Horváth Imre mellett kampányolt. A lemondása után megüresedett elnöki széket tavaly nyáron Tóbiás József foglalta el, aki a parlamenti frakciót is vezeti. Lapunk beszámolt arról, többen is úgy vélik: jelenleg „vezetés nélküli a párt”, így Tóbiásnak elő kellene állnia egy megvalósítható és érdemi stratégiával. Forrásaink szerint a türelem legkésőbb a veszprémi időközi választásig vagy a március 15-i ünnepig tarthat ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.