Belvárosi projekt: nincs szó csalásról

Az OLAF szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve projekt kapcsán.

MNO
2015. 01. 23. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OLAF az MTI-vel tudatta, hogy szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban. A szervezet ajánlásait megküldte az Európai Bizottság illetékes szervezetének, valamint az ügyészségnek. Az OLAF nem közölt konkrétumokat a vizsgálat eredményéről.

A belvárosi önkormányzat közleményben jelezte: a program a főváros és az V. kerület közös projektje.

Azt írták: a Belvárosban teljes mértékben érvényesült a verseny, hiszen más konzorcium nyerte a Belváros Fő utcája első ütemét, mint a másodikat, annak ellenére, hogy a két ütem között „természetesen van” kapcsolat.

„Ezenkívül hangsúlyozzuk, hogy az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb összegért végezte el munkáját. Ezt az összesen 900 millió forintot, amit az Európai Uniónak és az államnak spóroltunk meg, egy új projektre használtuk fel: így sikerült felújítani az Olimpia parkot. Nincs tudomásunk olyan közbeszerzésről, ami az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest olcsóbban valósult volna meg, a projektek általában pontosan annyiba, vagy még többe kerülnek, mint az előzetesen meghatározott műszaki tartalom” – írta közleményében a kerületi önkormányzat.

Kitértek arra is: a Belvárosi Főutca program első ütemét Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök adta át, a programot pedig Szigetvári Viktor kabinetfőnök egyeztette a polgármesterrel.

„A minden információ birtokában lévő miniszterelnök valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna” – írta az V. kerület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.