Ismét kártérítést fizethet a Mal

A napokban a Fővárosi Ítélőtáblán újabb pert nyertek a Mal Zrt. ellen, amely így 8,5 millió forintot fizethet a vörösiszap-katasztrófában szüleit elveszítő férfinak.

Velkei Tamás
2015. 01. 12. 3:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerőre emelkedett a Szanyi János kontra Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ügyben is a korábbi elsőfokú ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán – közölte a lap érdeklődésére a károsultat képviselő Magyar György ügyvéd. A jogász hozzátette: a férfi a szüleit veszítette el, édesanyját Devecser mellett, három kilométerre otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal. Édesapja testének jelentős része károsodott az iszapban, ennek következtében a férfi később meghalt. A döntés értelmében a Mal Zrt.-nek nyolc és fél millió forintot kell fizetnie a vörösiszap-katasztrófában szüleit elveszítő férfinak.

Ez már nem az első jogerőre emelkedett ítélet: először a devecseri Konkoly József nyert pert a vállalat ellen a fővárosban, ugyanitt tavaly májusban a Farkas György esetében született ítéletet is helybenhagyták, majd júliusban a Győri Ítélőtáblán született döntés az egyik kártérítési perben.

Azt is megtudta a Magyar Nemzet, hogy a Veszprémi Törvényszék még decemberben hirdetett ítéletet a vörösiszap-katasztrófa 65 károsultjának ügyében, a felperesek a Mal, valamint a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség ellen indítottak kártérítési pert. Kártérítésként arra tartottak igényt, hogy az ingatlan és ingó vagyontárgyaikban bekövetkezett értékcsökkenés, valamint az elmaradt vagyoni előnyük, költségeik és nem vagyoni káruk megfizetésére kötelezze a bíróság az alpereseket.

A törvényszék kilenc károsult kereseti kérelmének adott részben helyt, és kötelezte a felszámolás alatt álló Mal Zrt.-t 300 ezer és 8,5 millió forint közötti vagyoni és nem vagyoni kártérítés, ezek késedelmi kamata, valamint a megítélt összegekkel arányos perköltség megfizetésére. – Az eljárás során a Mal Zrt. az úgynevezett „veszélyes üzemi felelősség” alól nem tudta kimenteni magát – jelentette ki Cseke Ivett bírónő az ítélet indokolásában. A zöldhatóság kártérítési felelősségét a bíróság nem állapította meg.

A többi keresetet elutasította a törvényszék, mert a felperesek nagy száma ellenére csak kevesen tudtak olyan tényadattal szolgálni, amelyre alapozva a pert megnyerhették volna. A felperesek valamennyien jogi képviselővel jártak el, akik tudták, hogy a pernyertességhez mit kell bizonyítani. Legtöbben mégsem tettek megfelelő indítványt az ingóságokban keletkezett kár, az elmaradt vagyoni előny és a nem vagyoni károk körében olyan bizonyítási eljárások lefolytatására, amelyek nélkülözhetetlenek lettek volna a kár összegének és az okozati összefüggésnek a megállapításához. A bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény szabályai értelmében „hivatalból” nem vehet fel bizonyítást ennek tisztázása érdekében.

A törvényszék ítéletével ugyanakkor nem azt mondta ki, hogy nem jár a károsultaknak kártalanítás, csak azt, hogy nem voltak meg a bizonyítékok.

Ismeretes, 2010. október 4-én Mal Zrt. egyik ajkai vörösiszap-tározó kazettájának gátja átszakadt, ahonnan nagy mennyiségű iszap ömlött ki. A kizúduló, erősen lúgos kémhatású zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely egy részét. Tíz ember életét veszítette, több mint kétszázan megsebesültek. Egész városrészek váltak lakhatatlanná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.