Meddig húzódik a brókerügy?

Tíz év után születhet újra elsőfokú döntés, de a vádlottak várhatóan fellebbeznek.

2015. 01. 03. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tíz évvel a botrány kirobbanása után, idén végre döntés születhet az egykori K&H-s bróker, Kulcsár Attila nevével összeforrott ügyben – legalábbis első fokon. A megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék munkáját lassítja azonban, hogy a hírek szerint tavaly „kiöregedett” a büntetőtanács egyik ülnöke. Az ő pótlásáról gondoskodni nem tart ugyan sokáig, de a jogszabályok értelmében a testület új tagját olyan helyzetbe kell hozni, mintha kezdettől részt vett volna a tárgyaláson, tehát ismertetni kell előtte az ügy iratait, s ez mindenképpen időveszteséggel jár. Lassítja a munkát az is, hogy két terhelt ellen csaknem egy esztendeje újabb vádiratot nyújtottak be a bírósághoz, amit az októberben egyesített az alapeljárással.

Az ügyészség szerint Dunai György, a Betonút Rt. volt vezérigazgatója, valamint Garamszegi Gábor, a társaság egykori gazdasági vezérigazgató-helyettese és volt MSZP-s önkormányzati képviselő hűtlen kezelés és pénzmosás miatt vonható felelősségre egy 860 millió forintos, valamit egy hárommillió eurós, a bűncselekmények gyanúját felvető átutalással összefüggésben. Előbbi összeg a brókerügyben is a vád tárgya mint olyan pénz, amelyet Kulcsár Attila a Betonút ügyfeleinek tudta és jóváhagyása nélkül mozgatott. (Itt érdemes megjegyezni: másokhoz hasonlóan a Betonút is kártérítést vár a K&H-tól, és ennek érdekében polgári pert indított a pénzintézet ellen. Dunai és Garamszegi elítélése viszont alááshatja a társaság igényének alapját.)

Az ügyészség 2005-ben emelt vádat a K&H Equitiesnél 1998 és 2003 között elkövetett bűncselekmények miatt, a Fővárosi Bíróság pedig három esztendő múltán hirdette ki elsőfokú határozatát, amelyben Kulcsárt nyolc év szabadságvesztéssel, valamint kétszázharmincmillió forint vagyonelkobzással sújtotta, amiért ügyfelei, állami vállalatok és magáncégek pénzét forgatta jogosulatlanul. A fellebbezések után a tárgyalás az ítélőtábla előtt folytatódott 2010-ig, amikor is az kimondta, a súlyos és egyéb módon nem orvosolható eljárási hibák miatt a 24 terhelt közül 18 esetében vissza kell küldenie az ügyet első fokra. A 18 vádlott között vannak Kulcsár ügyfelei, magánszemélyek és állami vállalatok korábbi vezetői, valamint a K&H Bank volt elnök-vezérigazgatója, akit 2008-ban első fokon felmentett a bíróság.

A megismételt eljárás még abban az évben kezdetét vette, és a Fővárosi Főügyészség változatlan formában tartotta fenn a vádat, amely szerint az eljárás terheltjei különösen jelentős értékű sikkasztás, valamint pénzmosás és okirat-hamisítás miatt marasztalhatók el. A bűncselekmények kapcsán jelentkező úgynevezett elkövetési érték a hatóság számításai szerint megközelíti a 23 milliárd forintot, míg az okozott kár meghaladja a nyolc és fél milliárd forintot.

Végezetül érdemes szót ejteni arról, hogy a brókerbotrány tárgyalásával párhuzamosan kezdődött számos polgári, jellemzően választott bírósági eljárás már a 2000-es években véget ért, és folyományukként a K&H milliárdokat fizetett ki Kulcsár Attila károsultjainak, köztük offshore cégeknek is. Az exbróker egy évekkel ezelőtti interjújában ezen ügyekről megjegyezte: többen megalapozatlan követeléssel léptek fel a pénzintézettel szemben, és olyan fiktív bizonylatokkal támasztották alá igényüket, amelyeket még ő állított ki nekik, valójában tehát nem jogosultak kártérítésre. Később aztán a Budapesti Nyomozó Ügyészség is vizsgálódni kezdett, majd különösen jelentős polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás miatt nyomozást rendelt el azoknak a hamis dokumentumoknak és valótlan nyilatkozatoknak az ügyében, amelyek segítségével egyesek több milliárd forinttal gyarapíthatták vagyonukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.