Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vádemelés Kulcsár volt ügyfelei ellen

A Betonút egykori vezetői a gyanú szerint másfél milliárdot tüntethettek el egy offshore cégen keresztül.

Bákonyi Ádám
2014. 02. 20. 3:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, valamint pénzmosás bűntette miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. egykori vezérigazgatója, illetve gazdasági vezérigazgató-helyettese ellen – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a vádhatóság. A lap még decemberben számolt be arról, hogy a rendőrség pénzmosás és hűtlen kezelés miatt vádemelést javasolt Dunai György és Garamszegi Gábor volt MSZP-s önkormányzati képviselő, a brókerbotrány néven elhíresült büntetőper két terheltjével szemben, akik a gyanú szerint egy offshore vállalkozáson keresztül vontak ki legalább másfél milliárd forintot a tulajdonukban állt cégből.

A vád szerint a Betonút 2002-ben két részletben színlelt vagyonkezelési szerződés részeként adott át 1,8 milliárd forintot a brókerügyben felbukkant Britton Llc.-nek, amelynek nagy része később Dunai és Garamszegi svájci számláján landolt. Kulcsár Attila, a brókerbotrány elsőrendű vádlottjának egykori kiemelt, „sikerdíjas” ügyfelei sikkasztás vádjával állnak bíróság előtt a jelenleg első fokon tárgyalt büntetőperben.

A Fővárosi Főügyészség most azt közölte: a vádirat lényege szerint az elkövetés idején az ügy I. rendű vádlottja (Dunai György) a Betonút Rt. vezérigazgatója, a II. rendű vádlott (Garamszegi Gábor) pedig gazdasági vezérigazgató-helyettese volt. A vádlottak még 2001-ben, vagyonkezelői kötelezettségüket megszegve, a III. rendű vádlott – egy ügyvéd ismerős – közreműködésével egy, az ügyben szereplő építőipari rt. részvényeit – valójában egy az I. és II. rendű vádlottak érdekeltségébe tartozó cégtől – a tényleges vételárnál közel másfél milliárd forinttal drágábban vásárolták meg, ezzel vagyoni hátrányt okozva a Betonút Szolgáltató és Építő Rt.-nek. A vádlottak az ily módon cégüknek átutalt, fent leírt bűncselekményből – hűtlen kezelésből – származó fenti összeggel ezután különböző pénzügyi műveleteket végeztek, hogy a pénz bűnös eredetét leplezzék – közölte a Fővárosi Főügyészség, amely a Fővárosi Törvényszéken emelt vádat.

További részleteket a Magyar Nemzet csütörtöki számában talál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.