Milliárdos védekezés a belvíz ellen

Több mint egymilliárd forint összegű pályázati támogatásból építenek ki belvízelvezető csatornarendszert.

RZ
2015. 01. 08. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyi Miklós (független), Ópályi önkormányzati vezetője elmondta, hogy 499,7 millió forint európai uniós és nemzeti forrást nyertek el a belvízvédelmi beruházás megvalósításához.

Gergely Lajosnak (Fidesz–KDNP), Szamosszeg polgármesterének tájékoztatása szerint 553,2 millió forintot fordíthatnak a csatornák és az azokhoz kapcsolódó létesítmények kialakítására. A fejlesztés 100 százalékos pályázati támogatásból valósul meg, önerőt egyik település önkormányzatának sem kell biztosítania.

Szamosszegen már befejezéséhez közeledik a beruházás, decemberben megtartották a műszaki átadást, és a hiánypótlás után tavasszal helyezik üzembe a belvízelvezető rendszert. Tizennyolc kilométer hosszúságú vezetékhálózatot építettek és 3,2 kilométernyi régi csatornát tisztítottak ki. Emellett záportározó, átereszek és 16 ülepítő tisztítóakna készült a településen.

Ópályiban is jól haladnak a munkálatok, tavaszra befejezik az építkezést. A községben öt, a belvizet befogadó csatorna rekonstrukcióját is elvégzik, építenek 4 kilométer nyitott és 4,6 kilométer zárt árkot. A vízügyi szakemberek szerint a fejlesztés eredményeként szinte megszűnik a belvízi veszélyeztetettség a két településen, csak rendkívüli időjárási körülmények között alakulhatnak ki kisebb elöntések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.