Nagy segítség a cukorbetegeknek az új központ

A korán felismert idegkárosodás segíthet elkerülni az amputációt.

VZ
2015. 01. 14. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simonyi Gábor, a kórház Anyagcsere Központjának osztályvezető főorvosa, valamint az új centrum vezetője az átadáskor elmondta: mivel a kórház ellátási területéről több ezer neuropátiás beteggel lehet számolni, nagy segítség, hogy megnyílhatott a diagnosztikai központ.

A főorvos a háziorvosok és a diabetológiai szakrendelőben dolgozó orvosok segítségét kérte abban, hogy gyanú esetén a központba irányítsák a betegeket.

A központ vezetője kitért arra: a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodást a betegek általában először az érintett végtag zsibbadásán, fájdalmán keresztül érzékelik. A neuropátia, ha későn diagnosztizálják, sokszor amputáláshoz vezet; a lábamputációk 85 százalékának hátterében ez a betegség áll – mondta.

Kádár Évának, a rendelő létrehozását és működtetését támogató Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint az átadott műszerek a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia és a szenzoros neuropátia diagnosztizálását teszik lehetővé. A gyógyszeripari vállalat „fennállásától kezdve küldetésének tekintette a neuropátia diagnosztikáját, kutatását, terápiáját szolgáló orvosi munkát, ehhez járul hozzá a berendezéssel és a hozzá tartozó eszközökkel” – hangsúlyozta.

A Dél-budai Neuropathia Centrum a cég által támogatott tizennegyedik magyarországi neuropátiás központ. A Szent Imre kórház K épületének földszintjén kialakított rendelő diagnosztikai műszereit, az azok alkalmazásához szükséges eszközöket, valamint a műszerek szervizelésének költségét a Wörwag Pharma vállalta, évente csaknem hárommillió forint értékben – áll az eseményre készített írásos összegzésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.