Nem igazán érdekli a szórakozóhelyeket a biztonság

2014-ben 593 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartott az OKI és 149 esetben találtak hiányosságot.

MD
2015. 01. 23. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mukics Dániel elmondta: 2014-ben 593 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak országszerte szórakozóhelyeken és 149 esetben találtak tűzvédelmi hiányosságot. Elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, illetve a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták.

Ugyan általános tapasztalat volt, hogy a rendszeres ellenőrzések és az üzemeltetők egyre jobb hozzáállása eredményeként javult a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete, még így is minden negyediknél találtak szabálytalanságot.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a szórakozóhelyek biztonságának fontos feltétele, hogy megfelelők legyenek a kiürítési útvonalak, a vészkijáratokat nyitni lehessen, az irányfények működjenek. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy megközelíthetők-e a tűzoltókészülékek, illetve azok karbantartása rendszeresen megtörtént-e. Az ellenőrök vizsgálták az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, számon kérték a tűzriadótervet és a kiürítési alaprajzot is.

Jellemző hiányosság volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás vagy az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltókészülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken. Volt, ahol a felülvizsgálatukat mulasztották el.

Olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor ugyan az üzemeltető felülvizsgáltatta a villamos berendezéseket, azonban a feltárt hiányosságokat nem küszöbölték ki, vagy a javítást nem dokumentálták. Volt, ahol a tűzvédelmi szabályzat, máshol a tűzriadóterv hiányzott.

Két szórakozóhelyen a résztvevők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért a hatóság szakemberei a legszigorúbb szankciót alkalmazták: azonnal véget vetettek a rendezvénynek.

A katasztrófavédelem valamennyi esetben intézkedett a hiányosságok megszüntetése érdekében, hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki – mondta a helyettes szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.