Orbán Viktor elítélte a franciaországi mészárlást

Áder János részvéttáviratot küldött a francia államfőnek.

MNO
2015. 01. 07. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részvéttáviratot küldött Francois Hollande köztársasági elnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A közlemény szerint a kormányfő a leghatározottabban elítéli a szerdai párizsi terrorista akciót. „A kegyetlen támadás, az embertelen erőszak semmivel sem igazolható. Orbán Viktor és a magyar kormány együtt érez a gyászoló családokkal és a francia néppel, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván” – tartalmazza a közlemény.

Áder János köztársasági elnök Francois Hollande-nak írt levelében azt írta: „mély megdöbbenéssel és nagy szomorúsággal értesültem a mai napon a Charlie Hebdo hetilap székházában elkövetett, számos halálos áldozatot követelő terrorista merényletről. Engedje meg, hogy a magyar nép és a magam nevében őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezzem ki az elhunytak családtagjainak, a sérülteknek és hozzátartozóiknak.”

Áder azt írja: „lélekben ott vagyunk velük, osztozunk Franciaország fájdalmában, és a francia néppel együtt gyászoljuk az alattomos orgyilkosság valamennyi áldozatát. Ezekben a nehéz órákban is megerősítem, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és következetesen kiáll a gondolatok, a vélemények és a sajtó szabadságának, közös európai alapértékeinknek a védelme mellett.” A köztársasági elnök biztosítja Hollande-ot, hogy „Franciaország továbbra is számíthat Magyarország elkötelezett támogatására az ilyen és ehhez hasonló aljas és gyáva cselekedetek elkövetői elleni  fellépésben”.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség megdöbbent és mélységesen elítéli a Charlie Hebdo hetilap párizsi székházánál elkövetett terrortámadást – áll a közleményükben. „Részvétünket fejezzük ki és együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival. A terrorizmus minden formája elfogadhatatlan, és Magyarország mindig partner lesz az ellene folytatott harcban” – zárul a kommüniké.

A KDNP közleményében azt írta: nincs olyan eszme vagy ok, amely indokolhatná a barbár elkövetők tetteit. „Az Európai Uniónak és benne Magyarországnak is mindet meg kell tennie, hogy a terrorizmus soha, sehol ne üthesse fel a fejét és ne vehesse el megannyi feleség, férj, édesanya és édesapa életét. Osztozunk a gyászolók fájdalmában” – olvasható a párt közleményében.

A Jobbik közleményben nyilvánította ki részvétét. „A Jobbik őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a párizsi támadás áldozatainak családjai, hozzátartozói felé” – írták.

Az LMP társelnök-frakcióvezetője, Schiffer András és EP-képviselője, Meszerics Tamás szintén közleményben nyilvánított részvétet. Azt írták: a Charlie Hebdo elleni támadás a szólásszabadság és Európa egésze, tehát hazánk elleni támadás volt.

Azt írták: az egész európai közösség dolga most az, hogy közösen mutassa meg, nem tántorítja el egy ilyen barbár cselekedet. „Meg kell mutatnunk, hogy nem fogunk származási alapon senkit sem megkülönböztetni. Meg kell mutatnunk, hogy mindenkinek joga van szabadon gondolkodni, beszélni vagy sértegetni. Meg kell mutatnunk, hogy Európában semmi sem emelkedhet kritika fölé, semennyi erőszak sem változtathatja meg az alapvető értékeinket” – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.