Óvodába járáshoz kötik a családi pótlékot

Bevált az iskoláztatási támogatás feltételekhez kötése.

2015. 01. 14. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rászorultsági alapon járó iskoláztatási támogatás feltételessé tételéhez hasonlóan a kormány 2016 januárjától az óvodáztatási támogatást is különböző kondíciókhoz kötné – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mindezek előtt még idén szeptembertől az óvodáztatási támogatást kivezetik az ellátórendszerből, annak ellenére, hogy az idei évtől minden 3 éves gyermeknek kötelező óvodába járnia. A juttatás első alkalommal gyermekenként 20 ezer, minden további alkalommal gyermekenként 10 ezer forint volt. Az állam azonban a moratórium ideje alatt is biztosítja a rászoruló gyerekeknek az ingyenes étkeztetés és az iskola előtti szocializáció lehetőségét, továbbá a bölcsődébe, óvodába járó kisgyermekek érdekében az ingyenes étkezés bővítését tervezi 2016-tól – tudatta a szakminisztérium.

A kivezetést az Emmi azzal indokolta, hogy az óvodáztatási támogatás egyfajta ösztönző volt, ám nem bizonyult hatékonynak, hiszen még azzal sem lehetett elérni, hogy az összes gyermek óvodába járjon. Az iskoláztatási támogatás – a tankötelezett korú gyerekek után járó családi pótlék – feltételessé alakításával kapcsolatban viszont kedvezők az eredmények: csökkent az iskolai hiányzások száma. Erre alapozza a tárca, hogy jövőre a feltételességet az óvodáskorra is kiterjesztik, azaz a kötelező óvodába járás elmulasztásának következménye a családi pótlék folyósításának elvesztése lesz.

Márciustól egyébként az önkormányzatok feladata lesz az élethelyzethez kötött segélyezés rendszerének kialakítása. Ennek keretében, ha a helyi sajátosságok ezt megalapozzák, az önkormányzat támogathatja az óvodába járást 2015 szeptembere után is. Más kérdés, hogy az idei változás akár kétezer önkormányzatot is hátrányosan érinthet, miután a települések mindehhez csak adóerő-képességüktől függően kapnak állami mankót, lakosonként 32 ezer forintot – mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Erre a célra az idei büdzsében 30,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban az állam 35 685 gyermek után folyósított összesen 601 millió forint támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.