Pokorni népszavazást kezdeményez tavaszra

Elkészült a Normafa rehabilitációját előkészítő Natura 2000-es hatásvizsgálat. Erről a területről szól majd a referendum.

BuL
2015. 01. 13. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatásvizsgálat főbb megállapításait bemutató budapesti sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán hangsúlyozta: a Natura 2000-es hatásvizsgálat nem az önkormányzat konkrét, a Normafa fejlesztését célzó terveit tartalmazza, hanem a törvényben megfogalmazott lehetőségeket vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen hatással lennének a környezetre a különböző elemei.

Bár a dokumentum lehetőségként több fejlesztési elképzelést is megvizsgál – mint például hosszú, új szakaszokkal bővülő, ülőlifttel kiszolgált sípálya, nyári bobpálya, illetve egy új libegő építése –, azonban az elmúlt másfél év egyeztetései és a vizsgálat eredményei az ilyen jellegű túlzó, a környezet károsítását valószínűsítő elképzeléseket nem támogatják – mondta. Hozzátette, hogy új sportcentrumra, nagy kiterjedésű, új építésű épületek létrehozását az önkormányzat nem támogatja.

Pokorni Zoltán közölte: következő lépés a Natura 2000-es hatásvizsgálat és a civil egyeztetések alapján készülő megvalósíthatósági tanulmány, amelyet várhatóan néhány hét múlva mutatnak majd be. A konkrét tervek megismerése után várhatóan április végén tarthatják meg a helyi népszavazást a fejlesztésről – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2013 szeptemberében törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjával kapcsolatban, és a 350 hektáros terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. A rehabilitációhoz szükséges forrásokat a központi költségvetésből biztosítják majd.

A 190 oldalas Natura 2000-es hatásvizsgálati dokumentum főbb elemeit ismertetve elmondta, hogy Normafa és környéke páratlan természeti kincs, amely sajnos az elmúlt évtizedekben méltatlanul elhanyagolt, rendezetlen területté vált, ezért a rehabilitációja mindenképpen szükséges.

A terület nagy környezeti terhelésére példaként sorolta a többi között az illegális tűzrakóhelyeket, a kerékpárosok által használt úgynevezett downhill-pályákat, a szemetelést, a természetvédelmi területen parkolást, a korábbi évek nem megfelelő kaszálásának károsító hatásait, valamint a becserjésedést.

Pokorni Zoltán elmondta azt is, a vizsgálati eredmények alapján az önkormányzat szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, felújítani, új funkciókkal megtölteni. Ezek között említette, a Lóvasút és az Eötvös úti 48. szám alatti épület helyreállítását. Tovább célként jelölte meg „a Fácános területén” levő omladozó ingatlanok rendezését. Itt természetvédelmi-oktatási központot hoznának létre.

A közlekedés szabályozását is kiemelt feladatként jelölte meg. Egyebek mellett elmondta, a nagyszámú látogató miatti erős környezeti terhelést a többirányú megközelíthetőséggel és a funkciók széthúzásával lehetne enyhíteni. Javaslatként felmerült a Normafától lejjebb fekvő területeken kisebb parkolók létrehozása, a tömegközlekedés fejlesztése.

Pokorni Zoltán közölte, hogy a Normafa rehabilitációja keretében szeretnék elérni, hogy az állam sajátítsa ki az Olimpia Hotel területét és épületét. Ezt el kellene bontani – mondta. Úgy fogalmazott: ez „szégyenfoltja a fővárosnak”.

Szólt arról is, hogy a Libegő felső végállomásának a rendbetételét is tervezik.

Pokorni Zoltán ugyanakkor szólt arról, lehetséges, hogy a Kis-Norma lejtőn a Mátyás király útig érő hajdani sípályát helyreállítják. Ha ez megtörténik, akkor ennek hatásait figyelemmel kísérnék – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy meg kell oldani a szánkózók és a síelők elkülönítését a balesetek visszaszorítása érdekében.

A Natura 2000-es hatásvizsgálat anyaga a Normafa.info oldalon elérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.