Százmilliárdok röpködtek a Fővárosi Közgyűlésben

Városarculat, metrófelújítás, Római-parti mobilgát, elfogadott LMP-s javaslat a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének terítékén.

BuL
2015. 01. 28. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Hankiss Elemér szociológus-irodalomtörténészre és a szintén januárban távozott Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat olimpiai bajnok labdarúgójára.

A közgyűlés ezt követően egyik első döntésével jóváhagyta a fővárosi településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot, amelyeket azonban még ebben az évben felül is vizsgálnak majd.

A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját.

A fővárosi rendezési szabályzat a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Elfogadták a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet is. Eszerint idén a kerületi önkormányzatokat összesen 101 milliárd 700 millió, a fővárost 105 milliárd 800 millió forint illeti meg.

A hatályos törvény szerint a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése 51, a kerületeké 49 százalék. A főváros az őt megillető 51 százalékból 4 százalékpontnak megfelelő összeget – 8 milliárd 300 millió forintot – a helyi közösségi közlekedési feladatellátásra köteles fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés ezt követően új engedélyezési eljárás lefolytatását rendelte el a római-parti védműtervek esetében, amely a teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről gondoskodik. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban közölte, jelenleg a védmű áttervezése folyik az országos vízügyi hatóság szakvéleménye alapján.

A testület döntött arról, hogy létrehoz egy új, városarculattal, innovációval és kreatíviparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságot. A testület 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett és egy DK-s nem szavazat ellenében döntött a cég létrehozásáról.

Az elfogadott javaslat szerint az új cég feladata olyan városmarketing lesz, amely által élhetőbbé és szerethetőbbé válik a város, továbbá az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosul, hogy „Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros”.

A képviselők zárt ülésszak alatt eldöntötték azt is, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki 60 milliárd forintos kölcsönfelvételre a 3-as metróvonal felújításának finanszírozásához. A kormány tavaly jelentette be, hogy az állam 60 milliárd forint értékben vállal kezességet azért, hogy mielőbb elkezdődhessen a 3-as metró felújítása.

Félrenyomott Szentgyörgyvölgyi

Az V. kerületi önkormányzat szerdán közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe annak kapcsán, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester nem szavazta meg Csárdi Antal indítványát az önkormányzati ingatlanértékesítések adatainak nyilvánosságra hozataláról. A közleményt szó szerint közreadjuk:

 

„Belváros-Lipótváros Önkormányzata és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester az önkormányzatok átláthatósága mellett van. Efelé törekvésünket az is bizonyítja, hogy a közelmúltban nyilvánossá tettük az V. kerületi képviselők vagyonnyilatkozatait. Emellett a polgármester is minden leadási időszakban hozzáférhetővé tette vagyonnyilatkozatát. A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Csárdi Antal indítványát, mely szerint márciustól közzé kell tenni a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítéseinek adatait Budapest honlapjának főoldalán. Szentgyörgyvölgyi Péter is egyetért a képviselő indítványával, az átláthatóság érdekében. A Fővárosi Közgyűlés mai szavazása során véletlenül rossz gombbal szavazott, amely nem felelt meg a véleményének.\"

Az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondták ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. Az erről szóló javaslatot 24 kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatta, míg Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz–KDNP), az V. kerület polgármestere tartózkodott.

Nem fogadták el ugyanakkor azt a jobbikos kezdeményezést, amely az M0-s autóút ingyenességének visszaállítását célozta. Az erről szóló javaslatot ugyanis a kormányoldal – Riz Levente és Ughy Attila tartózkodása mellett – elutasította.

A fővárosi képviselők ezt megelőzően kinyilvánították, hogy csatlakozni kívánnak a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ). A 2011-ben életre hívott szövetség a főváros közigazgatási területén működő kerületi önkormányzatokat tömörítő társadalmi szervezet.

Módosították a Budapest Box című nyilvános építészeti dizájnpályázatot is, amelynek célja a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár pavilonjainak megtervezésére. A változtatás után a bíráló bizottság elnökét a főpolgármester jelöli ki, a társelnököt és további három tagot pedig a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke nevezi meg.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjéről levették a fővárosi közterületek elnevezéséről, valamint az Óbudai Gázgyár kármentesítéséhez szükséges beavatkozási terv jóváhagyásáról szóló előterjesztéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.