Szükséges a béremelés

Palkovics László lapunknak elmondta, hogy húszmilliárd forintos többlettel zárt a felsőoktatás 2014-ben.

Csókás Adrienn
2015. 01. 16. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű kormányzati célkitűzés a diplomások számának növelése, de ehhez nem a felsőoktatásba bejutók számát kell felduzzasztani, hanem elérni, hogy aki bekerül a rendszerbe, az sikeresen végezze is el a választott képzést – hangsúlyozta lapunknak Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Emlékeztetett, hogy a hallgatók egyharmada ma el sem jut az abszolutórium megszerzéséig, ezt a lemorzsolódási arányt húsz százalék alá kellene szorítani. – A lemorzsolódók egy része nem tudja letenni a vizsgáit, mert nincs hozzá elégséges tudása, míg másoknál a motiváció hiányzik. Ezen diákok benntartását szolgálja egyrészt a szeptembertől bevezetendő kompetenciamérés, amelynek eredményei alapján speciális felzárkóztatást kap, akinek hiányosságai vannak. Emellett növelheti a diákok motivációját, hogy az állami ösztöndíjas képzésből ma már a korábbiaknál könnyebben kieshet, aki nem elég szorgalmas. A duális képzésben pedig különösen ösztönzőleg hat, hogy a hallgató előre látja a konkrét elhelyezkedési lehetőséget. Ebből a képzéstípusból jellemzően nem is tűnnek el a hallgatók, 90 százalékuk sikeresen végez – fogalmazott Palkovics László.

A felsőoktatás finanszírozásáról az államtitkár kiemelte: a demográfiai hatások miatt csökkenő hallgatói létszám ellenére is enyhén növelik az ágazat közvetlen állami támogatását. – Az állami ráfordítás 2011 óta jelentősen megnövekedett – szögezte le az államtitkár. Az ágazat direkt költségvetési támogatása 2012-ben és 2013-ban 170 milliárd forint körül alakult, 2014-ben viszont 8 milliárddal emelkedtek a források, a 2015-ös költségvetés pedig a tavalyinál 17 milliárddal nagyobb összeget tartalmaz. – Érdemes a számokat abból a szempontból is megnézni, hogy míg 2012-ben 16 milliárd forinttal haladták meg a kiadások a bevételeket, addig a struktúraváltási intézkedéseknek köszönhetően 2013-ban ez a tendencia megfordult, és 8 milliárdos többletet könyvelhettek el az intézmények. 2014 végére tovább javult a helyzet: nincs adósság, és 22 milliárd forinttal haladta meg a bevétel a kiadásokat – ismertette az adatokat. Hozzátette: a rossz struktúrából adódó korábbi problémák a profiltisztításnak köszönhetően már nem termelődnek újra, így a struktúraváltási alap idei 9 milliárd forintos forrását végre ténylegesen olyan projektekre tudják fordítani az intézmények, amelyek megtakarításokat eredményeznek.

– A kancellári rendszer bevezetésével megjelenő menedzsmentszemlélet pedig még tovább javíthat az egyébként is pozitív tendencián – jegyezte meg. Palkovics László kitért arra is: természetes, hogy a rektorok és kancellárok között konfliktusok, érdekellentétek állhatnak elő, de szükség van a kancellárokra, annál is inkább, mert az egyetemi autonómia félreértelmezése miatt a magyar rektorok szinte minden más OECD-ország intézményvezetőinél nagyobb hatás- és feladatkörrel bírtak eddig. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy tavasszal kerülnek a parlament elé a felsőoktatási stratégiából következő jogszabályváltozások: egy több mint 140 pontból álló akciótervet kell idén és jövőre végrehajtani.

A felsőoktatási oktatói életpályarendszer bevezetése kapcsán úgy szólt: az életpálya kidolgozása már megkezdődött, a minisztérium bekérte az intézményektől a dolgozói bérek és jövedelmek adatait. – Alapvetően nem az oktató-kutató állomány „tetejével” van gond, mert ők különböző projektek révén az alapfizetésükön túl egyéb forrásokhoz is hozzájutnak. Az adjunktusok, tanársegédek, doktoranduszok és más – forrásszerző képességgel nem rendelkező – egyetemi alkalmazottak bére ugyanakkor nincs jó állapotban. A fizetések rendezése mindenképpen szükséges – mondta Palkovics László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.