A magyar–amerikai hadgyakorlat erősíti hazánk biztonságát

A készenléti akcióterv válasz a megváltozott biztonsági környezetre.

MA
2015. 02. 26. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csaba azt mondta, a Warlord Rock 2015 hadgyakorlat annak az elkötelezettségünknek a kifejezése, hogy megerősítsük hazánk és a régió biztonságát a megváltozott biztonsági környezetben. A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a tavalyi walesi NATO-csúcson elfogadott készenléti akcióterv válasz a megváltozott biztonsági környezetre.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette: terveket kell készíteni az ország biztonságának megerősítése érdekében.

Ezt az elkötelezettséget példázza a mostani hadgyakorlat is – tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy a Magyar Honvédség az idén számos más hadgyakorlatra készül, mindegyike annak kifejezése, hogy számíthatunk szövetségeseinkre és ők is számíthatnak ránk.

Hende Csaba felidézte: a kormány már a walesi csúcstalálkozó előtt elhatározta, hogy növelni fogja Magyarország védelmi kiadásait. Hozzátette: ennek egyik eleme a katonáknak járó 50 százalékos illetményemelés, amelyből 30 százaléknyit már az idén megkapnak, a fennmaradó 20 százalékot pedig 2019-ig bezárólag.

A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy 2015-ben 20 milliárd forinttal többet fordítottak katonai kiadásokra, mint tavaly, a pápai reptérre pedig jövőre 20 milliárdot költenek.

Colleen Bell arról beszélt, hogy a magyar–amerikai hadgyakorlat kiváló példája a kétoldalú együttműködésnek, amely nagy múltra tekint vissza.

Frederick Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő főparancsnoka kiemelte: különlegességnek számít az amerikai és a magyar katonák közötti titkosított rádiókommunikáció, amelyet a gyakorlat során tapasztalt.

Benkő Tibor vezérkari főnök arról beszélt, hogy a vasárnap kezdődött és március 3-ig tartó gyakorlat célja az, hogy a 750 magyar és amerikai katonából álló harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők közösen készüljenek fel a légideszant-műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira.

A C–17-es és C–130-as amerikai repülőgépek az olaszországi Aviano légibázisról kiindulva csoportosították át a katonákat, akik 300 méter magasból ugrottak le a kijelölt területre, alkalmanként mintegy százan.

A hadgyakorlatot három kiemelt helyszínen, Magyarországon a pápai bázisrepülőtéren kívül a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre a feladatokat magyar irányítás alatt.

Az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítője szerint ezen a héten péntekig, majd március első napjaiban tartanak harcjármű- és gyalogsági lövészetet Hajmáskér és Öskü környékén. A gyakorlattal összefüggésben amerikai harcjárművek mozgására lehet számítani, a 82-es főúton 3,5 tonnát meghaladó össztömegű katonai járművek is feltűnhetnek.

A katonai mozgások érintik a Veszprém–Zirc-vasútvonal gyakorlótéren fekvő szakaszait is – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.