Az ukrán válság komoly kihívás elé állította a rendőrséget

Évértékelőjén az országos rendőrfőkapitány az illegális migráció okozta problémákról is beszélt.

HZS
2015. 02. 05. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évértékelőn Papp Károly azt mondta, az ukrán válság és az illegális migrációval kapcsolatos kérdések komoly kihívások elé állították tavaly a rendőri szerveket, de átcsoportosításokkal jól reagáltak ezekre. Hangsúlyozta azt is: a társadalom számára legérzékenyebb bűncselekményfajták közül az emberölések, a testi sértések, a rablások, a személygépkocsi-lopások, önkényes járműelvételek száma – ötéves átlagban – csökkent, ugyanakkor nőtt a garázdaságoké és a lakásbetöréseké.


A múlt évről azt mondta, kiemelt figyelmet fordítottak a három választással összefüggő feladatok ellátására, ezzel összefüggésben megemlítette: a rendszerváltás óta a tavalyi választásoknál fordult elő először, hogy a közbiztonság kérdése nem volt központi kampánytéma. Szintén kiemelt figyelmet fordítottak a települések közrendjének, közbiztonságának a javítására, a külső határok védelmére és a bevándorlási nyomás kezelésére, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelésére, valamint a közúti közlekedés biztonságának erősítésére.


Felidézte: az év második felében robbanásszerű változás következett be a magyar–szerb határszakaszon az illegális migráció szempontjából, ami miatt két megyei rendőr-főkapitányság állományát is meg kellett erősíteni. Szintén az év második felében nőttek a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénybiztosítási feladatai a rendőrségnek.

Papp Károly ismertette: tavaly a Belügyminisztérium negyedik alkalommal készítette el azt a felmérést, amelyben az önkormányzatokat, illetve általános iskolákat és középiskolákat kérdeztek meg a rendőrség munkájáról. A válaszadó önkormányzatok az ötfokú skálán 4,1-es értékelést adtak, az iskoláknak pedig 84,8 százaléka adott elégedett választ.


A bűnügyi helyzettel összefüggésben közölte: tavaly 309 394 rendőri eljárást regisztráltak, ez 13,8 százalékos csökkenés éves szinten. A nyomozáseredményességi mutató 47,4 százalékról 51,4 százalékra nőtt. Jelentősen, 30 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

A statisztikát ismertetve azt is elmondta, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények 29,2 százalékát Budapesten, több mint 10 százalékát Pest megyében követték el, a legkevesebbet Vas, Nógrád, Tolna és Zala megyében. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma a fővárosban a legmagasabb, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is magasabb az átlagnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.