Garázdasággal vádolják a rappert

Pityinger László (Dopeman) ellen az ügyészség a „szobordöntős tüntetésen” történtek miatt emelt vádat.

HZS
2015. 02. 20. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint a tüntetés szervezői ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló hungarocellszobrot, majd amikor a földre zuhant, a rapper belerúgott a testről levált és elgurult fejbe. „Az ügyészség szerint ez megbotránkozást és riadalmat válthatott ki azokban, akik akár a helyszínen, akár a tévében látták az eseményt” – fogalmaztak a Híradóban.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1-nek azt mondta: a kerületi ügyészség az ügyben nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt nyújtott be vádiratot. A nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indult nyomozást az ügyészség már korábban megszüntette – tette hozzá.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom 2013. szeptember végén Budapesten tartott kormányellenes tüntetésének házigazdája Dopeman volt, aki egyebek mellett „szemétládának és pofátlannak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló, bronzszínű hungarocellszobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor sorsára emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt.

A tömeg ezután elindult a Lánchídon át és a Terror Háza Múzeumnál felállította a szobormaradványt. Ezt az egyik demonstráló ököllel megütötte, más késsel vágott ki belőle egy darabot, és akadt, aki ráfeküdt. A szobor levágott fejét a szervezők elvitték a Szolidaritás székházába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.