Hófúvás nehezíti a közlekedést

Több megyére is citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

BLM
2015. 02. 07. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindulhattak a kamionok Baranya megyében, közölte a rendőrség szombat délelőtt a honlapján. Az időjárási és a közlekedési viszonyok folyamatos javulásának köszönhetően a forgalomkorlátozást 10 órakor feloldották, a nehéz tehergépkocsik Baranya megyei útjain ismét közlekedhetnek – írták.

Közlekedési nehézséget okozhatnak a szombatra jelzett hófúvások Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében, az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szombat reggel. Pécsi Norbert Sándor figyelmeztetett arra, hogy a nagy erejű széllökések az elmúlt napokban hullott friss havat könnyen az utak burkolatára hordhatják, azt követően, hogy például Baranya és Somogy megye déli részén egy nap alatt átlagosan 20-30 centiméter friss hó esett.

Közlése szerint az Útinform szombat reggeli összesítése alapján szinte teljesen megszűnt a csapadék az országban, már csak Baranya megyéből jeleznek elszórtan gyenge hószállingózást. A látási viszonyok általában jók, köd sehol sincs. A Dunántúl nyugati felén továbbra is erős szél fúj.

Az autópályák burkolata mindenütt vizes vagy sónedves, a főutak Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyében, valamint Vasvár, Baja és Marcali térségében még lehetnek hókásásak, latyakosak, helyenként havasak, a Balatontól északra és a keleti országrészben viszont nagyrészt szárazak a főbb útvonalak.

A dél-dunántúli vasútvonalakon is menetrend szerint megindult a vonatközlekedés szombat hajnalban – közölte a Mávinform. Fennakadást nem okoz a havazás, a váltókat folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Ennek ellenére a friss hóval borított somogyi, baranyai területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák napközben előfordulhatnak, amelyek következtében esetenként egy-egy személyszállító vonatnál lehetséges a menetidő 5-15 perces meghosszabbodása.

A horvát és a magyar hatóságok is feloldották a teherforgalmi korlátozásokat, így a magyar–horvát határon is elindulhatott újból a kamionforgalom – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton kora hajnalban A Police.hun adott tájékoztatás szerint rendőri felvezetéssel elindultak a kamionok a horvát határ felé, egyelőre szakaszosan engedik fel őket az autópályára azért, hogy ne torlódjon a forgalom.

Ennek megfelelően szombaton 0.20-kor megszűnt a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek várakoztatása Zala megyében, amelyet a horvát időjárási viszonyok miatt rendeltek el péntek reggel. Ezzel egy időben ugyancsak megszűnt a forgalomkorlátozás Nagykanizsán, ahol a havas, csúszós út miatt a rendőrök péntek 10 órától lezárták a 61-es főút egy részét.

Még péntek 16 óra körül a szlovén hatóságok engedélyezték a reggel óta tiltott kamionforgalmat, így újraindulhatott a teherforgalom Tornyiszentmiklósnál az M7-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os főúton is.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hajnali egy óra után Sormás és Szepetnek között az árokba csúszott egy hókotró. A nagykanizsai tűzoltók kézi szerszámokkal tisztították meg a jármű körüli területet, majd egy darus kocsival csörlőzték ki az árokból a hókotrót.

Nem sokkal négy óra előtt a 7-es főúton, Zalasárszegnél szintén árokba csúszott egy hóeltakarító jármű, amelyet végül a tűzoltók ugyancsak daru segítségével tudtak kicsörlőzni az út menti területről.

A katasztrófavédelem közlése szerint szombatra virradóra Zalában mindenütt elállt a péntek reggel kezdődött havazás, ami a megye déli részén okozott leginkább közlekedési gondokat. Nagykanizsán mintegy 20 centiméter hó hullott, Keszthelyen 5 centiméter körül van a hóréteg vastagsága, Zalaegerszeg és Lenti környékén pedig egyáltalán nem esett hó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint a nap folyamán említésre méltó megmaradó hó már a délnyugati országrészben sem valószínű. A délelőtti órákban főként délnyugaton még kialakulhat gyenge hófúvás, majd a szél további mérséklődése valószínű.

A pénteki nap eseményeiről itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.