Ismét látható Hernádi az Interpol körözési listáján

A nemzetközi bűnüldöző szervezet lépése jelzésértékű.

Győr Ágnes
2015. 02. 17. 15:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét látható Hernádi Zsolt profilja az Interpol nyilvános körözési listáján – tudta meg a Magyar Nemzet. Horvátországban a Mol elnök-vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy 2009-ben ötmillió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett Ivo Sanader akkori miniszterelnök részére cserébe azért, hogy a Mol megkaphassa az INA irányítási jogait.

A korrupciós ügyben zajló tárgyalást a zágrábi bíróság február elején elhalasztotta. A Fővárosi Ítélőtábla a vesztegetés ügyében felmentette.

A nemzetközi bűnüldözési szerv az ügyben vörös jelzést (Red Notice) adott ki. Ez a legmagasabb szintű riasztás, amely tájékoztatja a szervezet összes tagállamát arról, hogy az illetőt keresik a riasztást kérő ország hatóságai.

A vádakat Hernádi Zsolt és a Mol több ízben cáfolta.

A horvát hatóságok 2013-ban adtak ki ellene körözést azután, hogy a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson. A horvát hatóságok kérésre Hernádi Zsolt az Interpol körözési listájára is felkerült rövid időre. A Mol ügyvédeinek közbenjárására azonban az Interpol úgy döntött, hogy felülvizsgálja a Hernádi elleni körözés jogszerűségét, és a vizsgálat ideje alatt felfüggesztették a magyar üzletember nyilvános profilját a honlapjukon.

A körözési listán való újbóli szerepeltetés tehát nem nemzetközi körözést jelent, hanem annak jele, hogy az Interpol nem látta indokoltnak annak további „blokkolását” adatbázisukban, hogy a horvát hatóságok keresik Hernádi Zsoltot. Vagyis az intézkedés jelzésértékű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.