Káosz és fejetlenség a Budapest–Dubaj-járatokon

Az elmúlt hetekben többször merültek fel műszaki gondok az Emirates Budapest–Dubaj-járatánál.

HZS
2015. 02. 11. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emirates légitársaság Liszt Ferenc repülőtérről Dubajba tartó járatát vasárnap műszaki okok miatt törölték. De a pótlására küldött gép sem tudott időben felszállni. A légitársaság utóbbi esetben is a technikára „hárította a felelősséget”. A kaotikus helyzetben az utasok közül többen panaszkodtak a személyzet gorombaságára és a tájékoztatás hiányára. Szerintük a légitársaság nem volt felkészülve a helyzet kezelésére – mint mondták, fejetlenség uralkodott az átszervezésekben. A járat végül vasárnap helyett hétfő éjjel 11 órakor szállt fel.

Ahogy azt a Népszava írja, nem ez volt az első eset. Ez év január 26-án a Budapestről Dubajba tartó gép hajtóművével akadt gond. Az Emirates szervezkedett, és az utasok egy része Bécsben szállt át, másik részük pedig egy másnapi, 27-i járattal repült el. Egy hét se telt el, és újabb hiba jelentkezett, ekkor a Dubajból érkező gép orrfutója nem működött úgy, ahogy kellett volna – szerencsére az utasok épségben értek földet.

A pórul járt utasoknak – uniós irányelvek szerint – 250-600 eurós kártérítést köteles fizetni a légitársaság abban az esetben, „ha a légitársaság megtagadja az utas beszállítását, törli a járatot, vagy ha a gép több mint 3 órás késéssel érkezik meg”. De felére csökkenhet a tétel, ha a légitársaság felajánlott olyan helyettesítő járatot, amelynek érkezési és indulási ideje nem tér el számottevően az eredetitől. További kitétel a légitársaság felé az utasok szakszerű tájékoztatása a felmerülő járattörlésről vagy késésről.

Az esetet illetően a Népszava megkeresésére az Emirates szűkszavúan válaszolt. Jelzik, hogy az utasoknak szállodai és alternatív utazási lehetőséget biztosítottak, illetve megadták a lehetőséget, hogy a megszakított utazás miatt jelentkező pluszköltségek esetében jóváírást kapjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.