Migráció tűréshatáron

Az elmúlt héten folyamatosan csökkent a magyar rendőrök által feltartóztatott határsértők száma.

Nagy Áron
2015. 02. 17. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 323 esetben kellett határsértőkkel szemben intézkedniük vasárnap a rendőröknek, úgy tűnik tehát, hogy az elmúlt héten meghozott intézkedések – például a szerb–magyar hatósági együttműködés erősítése –  meghozták a várt eredményt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikáiból.

Az adatok szerint egyébként változatlanul Csongrád megyére nehezedik a legnagyobb nyomás, és a migránsok túlnyomó többsége nem háborús területekről, hanem a biztonságos országnak számító Koszovóból érkezik. Ennek ellenére, ha menedékkérelmet nyújtanak be, őket sem lehet azonnal visszafordítani, s természetesen azt sem tehetik meg a hatóságok, hogy továbbengedik őket Nyugatra.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal lapunk kérdésére hangsúlyozta: kötelezettségszegési eljárást indíthatna hazánk ellen az Európai Unió, ha nem teljesítenénk a közös határ védelmére vonatkozó vállalásokat és előírásokat, de az Emberi Jogok Európai Bírósága is szankciókat szabhatna ki az országra.

A határsértők elfogása után a menedékkérők elhelyezéséről, ellátásáról és a menekültügyi eljárás lefolytatásáról az állampolgársági hivatal gondoskodik. Befogadóállomásaikon körülbelül kétezer embernek tudnak szállást adni, de szükség esetén a férőhelyek száma kétezer-ötszázra bővíthető. Egy ember ellátása négyezer-ötszáz forintba kerül naponta.

Tekintettel az évek óta folyamatosan erősödő migrációs nyomásra és arra, hogy a menekültstátus érdekében beadott folyamodvány elbírálása az uniós viszonylatban gyorsnak számító magyar gyakorlat szerint is hónapokat vesz igénybe, hihetetlennek tűnik az állampolgársági hivatal kijelentése, amely szerint az ellátórendszer nincs túlterhelve. A hivatal magyarázatából azonban világossá válik: az érintettek többségének esze ágában sincs kivárni az eljárások végét. A koszovóiaknak a kérelem benyújtásával egyetlen céljuk van: időt nyerni, hogy eltűnhessenek.

A távozásra egészen hamar alkalmuk nyílhat, hiszen szállításról csak a kísérő nélküli kiskorú, valamint az őrizetbe vett menedékkérők esetében gondoskodik az állam. Minden más esetben útba indítás történik, azaz a menekültstátust igénylő migráns kap egy határozatot arról, hogy melyik befogadóállomáson jogosult elhelyezésre, valamint egy az elindítás pontjától a befogadóállomásig érvényes utazási igazolást, aminek birtokában ingyen veheti igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kérdésünkre elárulta: a migránsoknak csak kisebb hányada ér célba, a többség az első kereszteződésnél inkább Ausztria irányába fordul, és folytatja az unió központi területeire vezető útját.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a befogadóállomáson elhelyezettek szállást, napi háromszori étkezést kapnak. Biztosítottak számukra az alapvető higiénés feltételek, emellett szükség esetén részesülnek ruhaadományból, de ingyen gyógyszerre és egészségügyi alapellátásra is jogosultak, a tanköteles korú gyermekeknek pedig iskolába kell járniuk.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2013-hoz képest tavaly közel duplájára nőtt a Magyarország és ezzel az EU területére lépett illegális migránsok száma, amely az év végére jócskán meghaladta a negyvenezer főt. Idén pedig szűk másfél hónap alatt húszezer emberrel szemben intézkedtek a hatóságok. A legnagyobb nyomás február első hetében nehezedett hazánkra – előfordult, hogy két nap alatt csaknem háromezren lépték át a magyar– szerb határt. A határsértők döntő többsége Koszovóból érkezik, nagy részük családos, a feltartóztatottak negyven százaléka gyermek.

Vas Gizella, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője múlt csütörtökön beszélt arról, hogy a tiltott határátlépőknél minden esetben eljárást kell indítania a rendőrségnek, hiszen a beutazásuk jogellenes. A migrációs nyomásnak leginkább kitett déli megyékben, Csongrádban és Bács-Kiskunban emiatt szeptember óta 136 fővel növelték a rendőrség állományát. A probléma megoldása érdekében a hazai és a szerb rendőri vezetés többször egyeztetett, legutóbb múlt szerdán találkozott egymással a két ország főkapitánya. A közös intézkedések következtében a február elején tapasztalt napi ezerkétszáz-ezerháromszázról annak felére-harmadára csökkent a hazánkban feltartóztatott határsértők száma. A magyar határ erősítését Bécs és Berlin is segíti azzal, hogy rendőröket irányít az országba.

Mivel a helyzet az utóbbi években folyamatosan romlott, a Fidesz–KDNP felvetette a jogszabályok szigorításának szükségességét, amiről a kormány támogatása mellett országgyűlési vitanapot és nemzeti konzultációt is tarthatnak.

A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorának múlt pénteken erről azt mondta: olyan – az európai menekültpolitikától egyébként eltérő – előírásokra kér felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben. Emlékeztetett arra, korábban Magyarországon már volt ilyen szabályozás, de ettől az unió eltiltotta a magyar hatóságokat, de most világossá kell tenni Brüsszelnek, hogy ez rossz döntés volt.

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett, hogy az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, „itt fognak rekedni”. – Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni – mondta a kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.