Olcsóbb termékárakat hozhat az energiaár csökkenése

A Fidesz szankcionálná, ha egy ágazat nem veszi figyelembe az áraiban az olcsóbb energiát.

MA
2015. 02. 18. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében tudatta.

Azt írták, a Fidesz-frakció továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar családoknak csak annyit kelljen fizetniük a termékekért és szolgáltatásokért, amennyit feltétlenül szükséges.

„Ezért valósítottuk meg a rezsicsökkentést, és ezért tartjuk fontosnak, hogy az energiahordozók és üzemanyagok árának változása ne csak azok emelkedésekor, hanem csökkenéskor is megjelenjen az árban” – közölték.

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér ára is ugyanúgy csökkenjen – mondta korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, miután tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel.

Rogán Antal akkor kifejtette: 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a gázolaj olcsóbb lett 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5 százalékkal – tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a kérdéssel kapcsolatosan egy közleményt adott ki, mely szerint a tárca az olajárcsökkenéssel párhuzamosan vizsgálja a fogyasztói árak várható alakulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.