Őrült sok gyermektelen nő él Budapesten

A 41 év feletti gyermektelen nők aránya Magyarországon tíz év alatt megmásfélszereződött.

BuL
2015. 02. 14. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermektelen nők 31 százaléka Budapesten élt, 21 százaléka megyei jogú városokban, 25 százaléka kisvárosokban, 22 százaléka községekben 2011-ben. A fővárosiak arányát iskolai végzettségtől, gazdasági aktivitástól és más demográfiai jellemzőktől függetlenül magasabbnak találták a gyermektelen nők körében a felmérésben.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a gyermektelen nők körében 31, a gyermekes nőknél 22 százalék, ugyanakkor a gyermektelen nők között azok is többen vannak, akik a nyolc általánost sem végezték el.

A vizsgált időszakban 20-ról 24 százalékra nőtt a gyermektelen nők aránya a nyolc általánost el nem végzők között, 6-ról 10 százalékra emelkedett a nyolc általánossal rendelkezők között, s jelentős volt a növekedés a diplomások körében is: 11,5 után 15 százalék.

A statisztikák szerint a párkapcsolattal nem rendelkező 41 év fölöttiek között több a gyermektelen, azonban míg 2001-ben még a 41-45 éves hajadonok 67 százalékának nem volt gyermeke, 2011-re arányuk 51 százalékra csökkent, ráadásul úgy, hogy közben a hajadonok száma megduplázódott, 21 500-ról 47 500-ra nőtt – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.