Szanyi keményen odapörkölt Gyurcsányéknak

A DK az MSZP hátán akart bejutni a parlamentbe, Gyurcsányék a baloldal vérét szívják – mondta.

MNO
2015. 02. 03. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő néhány napja Facebook-oldalán kelt ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és a párt ellen, egy Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédéről szóló Index-cikk kapcsán; akkor azt írta: „Ez a vadkapitalista kalandor banda makacsul a baloldal vérét szívja, s azt hiszi, hogy ő maga ettől tűnhet baloldalinak.”

Most szavaihoz a Kossuth rádió 180 perc című műsorában fűzött kommentárt. Mint mondta, „azért, mert egy mozgalom, párt vagy bárki rátelepszik egy adott politikai térre, ettől még a mondanivalója nem lesz baloldali”, hiszen a baloldaliság egyik alapja a kapitalizmuskritika. Ezért, ahogy fogalmazott, „az a mozgalom, amely abból próbál tőkét kovácsolni, hogy az általa bejárni kívánt pályán szidalmazza, kritizálja az összes többit” és „csodálkozik, hogy ő is megkapja”, akkor ez egy szép show-műsor, de nincs köze a baloldalisághoz” – írja a Hirado.hu.

Sőt, személy szerint Gyurcsányt magát is alkalmatlannak bélyegezte, mint mondta, „egy szelvényvagdosó nagykapitalista ( ) perszonálisan, személy szerint is, helyzeténél fogva alkalmatlan arra, hogy baloldali mozgalmak élére álljon”.

Szanyi hibának bélyegezte a választásokon létrejött baloldali összeborulást, „elég nagy baj volt” – mondta, de annak idején csöndben volt, mert „nem akart belerondítani egy többségi akaratba”. A közös listával szerinte komoly támadási felületet adtak a sajtónak.

„Az volt a Demokratikus Koalíció érdeke, hogy a hátunkon bejutva a parlamentbe parlamenti helyekhez jusson”, hogy az MSZP ebbe belement, az stratégiai hiba volt, aminek a levét az EP-választásokon itták meg.

Szanyi Tibor kijelentései nem befolyásolják a Demokratikus Koalíció kapcsolatát az Mszp-vel – jelentette ki Gréczy Zsolt a Hír TV szerint. A DK szóvivője hangsúlyozta: nem foglalkoznak az MSZP EP-képviselőjével, főleg azután nem, hogy a szocialisták elnöksége ostobának, meggondolatlannak és vállalhatatlannak nevezte Szanyi Tibort a Gój motorosok Brüsszelbe utaztatása miatt.

„Mondjuk ki: egy mentálisan megzakkant bolsi-milliárdossal nem lehet normális jövőt építeni!” – írta Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Facebook-üzenőfalán egy kommentben még a baloldali összeborulást megelőző időkben, 2013 őszén, emellett „kártékony összefogásos trollokról” is beszélt közvetlenül azután, hogy Gyurcsány szimpatizánsai „Összefogást! Összefogást!” kiabálással zavarták meg az egymáshoz bizonytalanul közeledő baloldali pártok rendezvényén felszólalókat.

Szanyi itt ugyan nyíltan nem egyértelműsítette, de a megjegyzések környezetéből nehéz lenne azt gondolni, hogy nem Gyurcsány Ferencre és a DK-sokra gondolt az MSZP fenegyereke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.