Szijjártó: Hazánk támogatja Montenegró integrációs törekvéseit

A miniszter szerint az ország euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitásához.

MNO
2015. 02. 13. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető délelőtt tárgyalt Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: a nyugat-balkáni országok közül Montenegró áll a legközelebb az EU- és a NATO-csatlakozáshoz, márpedig minél gyorsabban halad az ország euroatlanti integrációja, annál biztosabb a régió stabilitása. Magyarországnak a Nyugat-Balkán stabilitása kiemelten fontos, a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági változások közepette a destabilizáció végzetes lehet – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország eddig is és a jövőben is támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

A miniszter kijelentette: elengedhetetlen, hogy Montenegró még az idén formális meghívást kapjon a NATO-tagságra, nincs ok a késlekedésre. Az ország EU-csatlakozásáról pedig azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak fel kell gyorsítania a tárgyalásokat.

Szijjártó Péter a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. A kereskedelmi kapcsolatokban előre kell lépni, ebben segíthet, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában, az Eximbank pedig 45 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozások (kkv) együttműködésének ösztönzésére – közölte. Arról is beszámolt, hogy március végén ülésezik a gazdasági vegyes bizottság, és a kormány már a tárgyalások végső fázisában tart a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről.

Megjegyezte: elsősorban az élelmiszeriparban és az energiabiztonság biztosításában működhet együtt a két ország.

A tárcavezető elmondta: 30 montenegrói diáknak ösztöndíjat ajánlanak fel, hogy magyar egyetemeken tanulhassanak.

Igor Luksic hangsúlyozta: Magyarország jól ismeri a Nyugat-Balkán térséget, ezért is különösen hálásak, amiért támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

A montenegrói külügyminiszter kiemelte: országa készen áll a NATO-csatlakozásra, és ezért készek mindent megtenni. Megemlítette, hogy reformokat hajtanak végre a jogbiztonság, a biztonságpolitika és a demokratikus intézményépítés területén.

Az EU-csatlakozási tárgyalások sebességét szerénynek ítélte, de – mint mondta – a montenegrói társadalom elkötelezett az uniós tagság elérése mellett.

Igor Luksic reményét fejezte ki, hogy a montenegrói és a magyar kkv-k kihasználják az Eximbank nyújtotta lehetőséget. Üdvözölte a közvetlen légi összeköttetés lehetőségét is, amely meglátása szerint növelheti a turizmust. Kiemelte a két ország közötti energetikai együttműködés jelentőségét is, és azt mondta: remélhetőleg az elkövetkező hetekben ennek konkrét eredményei is lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.