Szó sincs arról, hogy szétvernék Szijjártó minisztériumát

A külgyér szerint nem lenne logikus lépés szétválasztani a Külgazdasági és Külügyminisztériumot.

RZ
2015. 02. 24. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter arra a kérdésre, hogy valóban komolyan felmerült-e, hogy szétválasztanák a tárcát, úgy válaszolt: nem, és „ez egy elég illogikus lépés lenne”, hiszen csak néhány hónapja jött létre a KKM a jelenlegi formájában. A magyar külpolitika legfontosabb célja, hogy a magyar nemzeti érdekeket, azon belül a nemzetgazdasági érdekeket érvényesítse, és „ha visszalépnénk oda, ahonnan elindultunk”, akkor ez ellehetetlenülne – vélekedett Szijjártó Péter.

A miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában mindazonáltal elengedhetetlennek nevezte a klasszikus diplomáciát is. Beszélt ugyanakkor arról, hogy több ország már régóta hazánkhoz hasonló módon érvényesíti külgazdasági érdekeit. Szijjártó szerint egyébként „sületlenség”, hogy megbukott volna a keleti nyitás politikája, bizonyítékul felhozta, hogy az Oroszország elleni szankciók mellett is sikerült fenntartani az Európai Unión kívüli export szintjét.

Hétfőn az Index arról írt, hogy március végére Szijjártó Péter nagyköveti értekezletet hívott össze, melyen várhatóan tájékoztatást kapnak a magyar nagykövetek „az oroszbarát vonalat felváltó új irányról”. A Magyar Nemzetnek ugyan megerősítették a nagyköveti találkozó szervezését, de a lap forrásai szerint az Indexet tájékoztatók – vélhetően atlantisták – leginkább vágyaikat ismertették, illetve üzenni próbáltak a jelenlegi tárcavezetésnek és a kormányfőnek. Az Index szerint az is elképzelhető, hogy Szijjártónak távoznia kell posztjáról, az általa vezetett minisztériumot kettébontják, és a jelenlegi tárcavezető kapja meg az új külgazdasági tárcát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.