Tovább kell fejleszteni a magyar–szerb együttműködést

A szerb állampolgárok elsősorban Budapestre és az üdülőközpontokba, míg a magyar turisták a Délvidékre, a Vajdaságba utaznak.

2015. 02. 28. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország és Szerbia között évek óta jó a gazdasági és turisztikai együttműködés, de vannak még kiaknázatlan területek, és a két szomszédos országnak jobban meg kellene ismernie egymást” – mondta Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete szombaton Budapesten az Utazás kiállításon.

Az idei Utazás kiállításon 12 szerb város – például Zsablya, Palánka, Temerin és Újvidék – turisztikai szervezete mutatkozik be, és a szerbiai, a vajdasági, valamint a szabadkai idegenforgalmi szervezet is kiállítóként van jelen.
Juhász Bálint, Vajdaság Autonóm Tartomány gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárságának titkárhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy évente körülbelül 29 ezer magyar turista látogat Szerbiába. Kifejtette: a magyar turizmushoz hasonlóan a szerb és a vajdasági idegenforgalom is bővült tavaly. A vendégéjszakák száma megközelítette az egymilliót, ezt szeretnék az idén átlépni.

Juhász Bálint elmondta: fenn kell tartani a turizmusban elért jó eredményeket, az Utazás kiállítás pedig jó alkalom Szerbia számára, hogy az online turisztikai termékértékesítésben tanuljon Magyarországtól.

Rade Drobac kiemelte: az utóbbi időszakban jó kétoldalú együttműködés alakult ki Szerbia és Magyarország között. Mint fogalmazott, ha nincs politikai gond, akkor a gazdasági együttműködést is tovább lehet fejleszteni. Kifejtette: Magyarországhoz hasonlóan Szerbia is tranzitország, ahol Nyugat és Kelet kapcsolódik egymáshoz, ez pedig a közös gondok mellett együttműködési lehetőségeket is rejt.

A nagykövet hangsúlyozta: a turizmus területén fontos jele az együttműködésnek, hogy elindult a Belgrád–Budapest légijárat, valamint hogy aláírták a Belgrád–Budapest-vasútvonal kiépítéséről szóló szerződést; ennek megvalósítása a következő két-két és fél év feladata lesz.

Rade Drobac szerint fontos, hogy „jobban megismerkedjünk mint szomszédok”. Kitért arra is, hogy a szerb állampolgárok Magyarországon belül elsősorban Budapestre és az üdülőközpontokba utaznak, míg a magyar turisták egy szerbiai látogatás során elsősorban a Délvidékre, a Vajdaságba mennek. Ez a terület méltán híres sokszínűségéről, de Szerbia többi része is sokat kínál: Közép-Szerbiában például hegyek, völgyek, folyók várják a turistákat, akik gyakran visszatérnek erre a területre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.