Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

A választókat február 23-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben.

TK
2015. 02. 12. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület ülésén egyhangúlag döntöttek az Aquila Párt, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció nyilvántartásba vételéről. A testület korábban már nyilvántartásba vette a tapolcai választásra a Magyar Munkáspártot.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében – Tapolcán és környékén – azért kell időközi választást tartani, mert a választókerület tavaly áprilisban megválasztott képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Az NVB április 12-ére tűzte ki az időközi választást.

A választókat február 23-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat akkortól gyűjthetik az indulni szándékozók.

Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat március 9-éig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat csak az a jelölő szervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél. A függetlenként induló jelölteknek azonban nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-éig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket április 10-éig lehet benyújtani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.