Veszprémi időközi – külföldi vélemények

A külföldi lapok főként a Fidesz kétharmados parlamenti többségének megszűnését emelték ki a hétvégi veszprémi időközi parlamenti voksolással kapcsolatban.

2015. 02. 23. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán pártja Veszprémben elvesztette kétharmados parlamenti többségét, melyet 2010 óta birtokolt a Fidesz és a KDNP – emeli ki a BBC portálja. Az írás szerint ezzel csökken az Orbán-kormány törvényhozási mozgástere. Idézik Kész Zoltánt is, miszerint Veszprémben „sárga lapot mutattak fel a kormánynak”.

Azt írják, a Navracsics Tibor helyéért induló független Kész Zoltánt a baloldali pártok is támogatták, akik a 2010-es választási vereség óta próbálják összeszedni magukat. Megemlítik a Fideszt ért korrupciós vádakat és a párt csökkenő népszerűségét is, melynek okai között szerepel a végül is visszavont internetadó, az üzletek vasárnapi zárva tartását elrendelő intézkedés és az útdíj bevezetése is.

Az AFP arról ír, hogy a hagyományosan konzervatív Veszprémben sikerült egy független jelöltnek legyőznie a Fidesz indulóját. Ők is megjegyzik, amit a BBC is pedzeget, miszerint a kétharmados felhatalmazás lehetőséget teremtett alkotmányos és intézményes változtatások véghezvitelére, de a kormány kritikusai szerint sokszor ez a sajtószabadság és bírói függetlenség korlátozásához vezetett. A hírügynökség Orbán Viktor miniszterelnököt a saját útját járó politikusként aposztrofálja.

Az AFP idézi még Tóth Csabát, a Republikon Intézet egyik alapítóját is, aki szerint a veszprémi időközi választásnak szimbolikus jelentősége van. Itt is megemlítik a Fidesz múlt év végén kezdődött népszerűségvesztését, melyet a felmerülő korrupciós botrányokkal és az internetadó belengetését követő tömegtüntetésekkel is magyaráznak.

A Reuters is azt hangsúlyozta beszámolójában hogy a Fidesz vasárnap elvesztette kétharmados parlamenti többségét. Idézik Orbán Viktor üzenetét is, miszerint a párt „nem ülhet a babérjain”. A Reuters megemlíti Török Gábor facebookos elemzését is, miszerint az elmúlt időszak közvélemény-kutatásaihoz képest csökkenhetett a Fidesz támogatóinak száma, akik közül néhányan a szavazástól való távolmaradásukkal fejezték ki véleményüket.

A Die Welt, német konzervatív napilap szerint a veszprémi eredmény fájdalmas vereség Orbán Viktor számára, aki így elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. A lap idézi a Hír TV-nek nyilatkozó Navracsics Tibort, aki azt mondta: a választóknak mindig igazuk van. Az újság szerint a Fidesznél nem számoltak azzal, hogy vereséget szenvednek Veszprémben. A lap szerint Orbán Viktor kritikusai azt vetik a kormányfő szemére, hogy autoriter tendenciák érvényesülnek a kormányzásban, közeledése Vlagyimir Putyin Oroszországához pedig gyanút ébreszt az EU-ban és a NATO-ban.

A kétharmados többség elvesztését emeli ki a Süddeutsche Zeitung is. A német liberális napilap szerint a Fidesznek a korrupciós ügyek és a tömegtüntetések miatt az elmúlt időszakban csökkent a támogatottsága. Az újság idézi Juhász Attila politológust, aki azt mondta: a veszprémi választás egy jel az Orbán-kormány számára, hogy jelenleg erős tiltakozóhangulat uralkodik az országban.

A lapok többsége megemlíti még az erősödő magyar–orosz energetikai kapcsolatokat is, és azt, hogy mindezt Nyugaton nem nézik jó szemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.