Vörösiszap: megtérítik a nem vagyoni károkat

Segítenek azoknak, akik a lakóhelyük elvesztésével járó trauma vagy a lúg okozta sérülések miatt kérnek kártérítést.

MA
2015. 02. 20. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

A döntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál – közölte az NFM. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

A tárca közleménye emlékeztet: 2010 őszén Magyarország legnagyobb károkat okozó ipari-környezeti katasztrófája sújtotta Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely és térségük lakóit. A kormány azonnali és hathatós lépéseket tett az elszenvedett károk enyhítése érdekében, csak az első évben több mint 35 milliárd forintot költött védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. A környezeti károkat szinte maradéktalanul sikerült elhárítani. A három településen több mint 100 ház épült fel.

A kormány az elmúlt két évben több mint 2,1 milliárd forintot biztosított a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. számára előírt hatósági és egyéb kötelezések végrehajtásának finanszírozására, a kapcsolódó kormányhatározatok végrehajtása jelenleg is zajlik – olvasható a közleményben.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint 9 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek egy kolontári házaspárnak, akik elvesztették otthonukat, és egyikük édesanyja is meghalt a négy és fél évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.