Az MTVA állítja: minden jól halad

„Több próbát már elvégeztünk, és vannak, amelyek még hátravannak.”

MNO
2015. 03. 13. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az MTVA-nak küldött, szépen megfogalmazott, hivatalos gúny(á)ba öltöztetett közérdekű adatigénylések esszenciája tulajdonképpen egyetlen kérdésben summázható: »Mennyi?«” Házi blogján, a Skoff Elzán két posztban is kesereg a közmédia szerzője azon, hogy a rivális médiumok rendre azt tudakolják tőlük, hogy miként gazdálkodnak a rájuk bízott közpénzzel. A legfrissebb ügy a Kunigunda utca tájékáról épp a blogoszférához köthető: igen bőkezű a közmédia oldalán naplót vezető szerzők javadalmazása, akik között éppúgy megtalálunk fideszes polgármestereket, mint a kormány szellemi hátországának számító Századvég elemzőit.

Persze a költségvetésből közel 80 milliárdos támogatásban részesülő MTVA nem csak a netes naplókkal és szerzőikkel szolgáltat témákat. Mint ismert, március 15-én debütál az új közmédia, amely nem egyszerűen műsorrendváltozást, hanem struktúraváltást, hovatovább köztelevíziós rendszerváltást vetít előre.

És sokak szerint óriási bukást.

A Népszabadság például azt írta a minap, hogy ha a struktúraváltás nem fűzi be a hozzáfűzött reményeket – ez alatt elsősorban a drasztikus nézőszámcsökkenést kell értenünk –, akár még Szabó László Zsolt MTVA-vezérigazgató távozására is sor kerülhet. A viharfelhők pedig sorakoznak: a hírcsatornává átlényegülő M1-en például szinte kizárólag hírműsorok lesznek majd, ezeket pedig nem követik annyian figyelemmel, mint a Dunára átköltöző vagy épp megszűnő vetélkedőket. És kérdéses, a nézők követik-e a műsorokat a Dunára.

Híradóiban viszont nagyon sokszor futott lyukra a köztévé az utóbbi egy-két évben: sokakat zavar a pártosnak, egyoldalúnak ható hírszolgáltatás. Nemrég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is megbüntette a televíziót, amiért műsorvezetőjük, Németh Balázs véleményt megfogalmazva dorgálta azokat a hírportálokat, amelyek szerinte Magyarországra nézve jó híreket hallgattak el olvasóik elől.

A kormányra nézve rossz, de egyébként közérdeklődésre számot tartó híreket viszont pont hogy az MTVA híradója rejti el műsora utolsó szegmensébe. Ennek legfurcsább megvalósulása az utóbbi időben a veszprémi időközi választás bemutatása volt: a baloldal által támogatott libertárius angoltanárról szóló negatív hírek tág teret kaptak a kampány során, ám igen szűkszavúan számoltak be Kész Zoltán győzelméről. (Ismert: a Fidesz Veszprémben nemcsak egy mandátumot vesztett el, de az országgyűlésben a kétharmados többséget is.)

A köztévé híradójának nézettsége jelenleg elmarad attól, amit egy közszolgálati televízió hírműsorától elvárnánk. Ezek után nem csoda, hogy sokan összevont szemöldökkel fogadták a bejelentést, miszerint a megújult közmédia tematikában a BBC, napi adásszerkezetben pedig a CNN nyomába szegődne. Különösen azok után, hogy ezzel a hírrel egy időben láttak napvilágot azok az értesülések, hogy a Kunigunda utcában hadiállapotok uralkodnak, és a szerkesztőség folyosóján zajlik a gyakornokok képzése. Hasonló hírek hozzánk is befutottak, ezek valóságtartalmát megpróbáltuk ellenőrizni.

Kérdéseinkre válaszolt is a sajtóosztály, így például megtudtuk, hogy „természetesen” pályakezdő fiatalok is segítik a „tapasztalt, kipróbált szakemberek” mellett a munkát, azt az értesülésünket azonban nem erősítették meg, hogy már negyven gyakornokot foglalkoztatnak a hírműsorok.

Persze dicséretes a pályakezdő fiatalok szerződtetése, főleg ha ez nem okozza a műsorok minőségének romlását. Hiszen a nézők – ha már egyszer hírcsatornát kapnak ajándékba – hírműsorokat szeretnének majd látni, nem pedig tehetségkutató versenyt.

A rohamtempóról szóló híreket támasztja alá az az információnk is, miszerint az új szervereket nem vetették még alá terheléspróbának, és hogy még nem tartottak próbaadást sem. A sajtóosztály válasza: „Az előkészületek az előre lefektetett tervek alapján haladnak. Több próbát már elvégeztünk, és vannak, amelyek még hátravannak.” Azt az értesülésünket pedig, hogy az induláshoz szükséges technikai eszközök egy része csak a héten érkezett meg, így erősítették meg: „a technikai eszközök is az előre lefektetett tervek alapján érkeznek. A tervben szerepeltek olyan tételek is, amelyeknek a héten kellett hogy megérkezzenek.”

Csak remélni tudjuk, hogy ezek használatának elsajátítására is jut még idő. Hiszen vasárnap élesben vizsgázik a radikálisan átalakuló köztévé.

Százezreket keresnek a közmédia bloggerei

Változatos és meglehetősen bőkezű a közmédia oldalán naplót vezető bloggerek javadalmazása, sokan közülük hat számjegyű havi munkadíjban részesülnek. Érdekesség, hogy a szerzők között akad politikus, politikailag elkötelezett elemző, kormányzati tisztviselő, közhivatalt viselő, ami legalábbis szokatlan szerzői gárda egy köztelevíziónál.


A közmédia honlapján megjelentetett kontraktusokból – amelyeket az Átlátszó.hu adatigénylése nyomán tette fel honlapjára az MTVA – kiderül, hogy Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője például havi bruttó 380 ezres javadalmazásban részesül. Nem jár sokkal rosszabbul Prőhle Gergely sem, a nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár havi negyedmilliót kap, ugyanannyit, mint Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Baranyi Márton szociológus vagy éppen a Papírbirka Tanácsadó Bt. emberei. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója viszont szerződése alapján elméletileg nullaforintos szerződéssel vállalja gondolatai megosztását a közmédia felületén. A bloggerek ugyanakkor az alapdíj mellett az egyes bejegyzésekért külön, szerződésben nem részletezett díjazást is kaphatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.