Diplomata a brókerbotrányban?

A külügyminiszter kezdeményezte a tiszteletbeli monacói konzul címének visszavonását.

Hírösszefoglaló
2015. 03. 16. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására a Külgazdasági és Külügyminisztérium vizsgálatot folytatott le a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozott Elek Istvánnal kapcsolatosan. A miniszter pénteken a tiszteletbeli monacói konzul címének visszavonását kezdeményezte – írta a Válasz.hu. Felidézték, Elek Istvánt még 1991. július 5-én Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak. A Heti Válasz korábban megírta, a Buda-Cash 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. segítségével, amely így csaknem 28 százalékos tulajdonrészt szerzett a brókerházban. A Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán a tőkeemeléskor úgy fogalmazott: a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói konzulja áll. A Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége – az igazi máltaiakhoz megtévesztésig hasonló, kétes hátterű szervezet – tagjaként ismert diplomata mellett felesége, az olasz származású Chiara Rivetti di Val Cervo is feltűnt a brókerházban, akit 2009. szeptember 21-én a szocialista kormány külügyminisztere, Balázs Péter nevezett ki tiszteletbeli konzulnak. Ismert, a rendőrség a Buda-Cash Brókerház botránya miatt eddig tíz embert állított elő, közülük egyet tanúként, kilencet – köztük állítólag Pintér Zoltánt is – gyanúsítottként hallgattak ki.

Kövér László a Magyar Hírlapnak adott interjújában a brókerbotrányok kapcsán azt mondta, hogy „ezek a cégek részben a szegénység vámszedői”. – Megjegyzem, a magyar pénzügyi rendszer biztonsági hálója a kisembereket felfogja, a betétesek kártérítése jórészt teljes lesz. Akik azonban nagyban játszottak, nem értem, mit gondoltak. Összességében a brókervilág logikája, erkölcsi viszonyulása kvázi jelképezi mindazt, aminek mi 2010-ben véget akartunk vetni. Felelőtlen spekulálás, hazardírozás történt – jelentette ki a házelnök. Mint fogalmazott, „ránk senki sem háríthatja a felelősséget” amiatt, hogy csak ilyen későn kerültek napvilágra a visszásságok. – A szabályozáson 2010 előtt lazítottak, a Buda-Cashsel szemben pedig a kormányváltás előtt egyetlen nappal zárták le a helyszíni vizsgálatot. Nem ok nélkül, és nem is véletlenül. A tipikus balliberális szélhámosságra és felelőtlenségre utal ez az egész ügy – mondta Kövér László.

Eközben a Blikk részleteket közölt arról, hogy miként akart öngyilkos lenni a brókerbotrány egyetlen női gyanúsítottja. A lap szerint K. Lászlóné, a Hungária Értékpapír Zrt. első embere a cellában talált konzervdobozzal vagdosta össze a bal karját. Az őrök később észrevették, hogy véres a nő keze, de nem volt szükség életmentő beavatkozásra. Ellátták a sebeit, jelenleg fokozott felügyelet mellett újra a cellájában van.
Az asszony, akit 2013-ban az Év vállalkozójának választottak, idegileg akkor omlott össze, amikor elrendelték előzetes letartóztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.