Így változnak az érettségizés szabályai

Írásbeli előtt fél órával a diákoknak meg kell jelenniük a teremben.

RZ
2015. 03. 06. 22:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érettségi vizsgát érintő változtatások a Magyar Közlöny pénteki számában olvashatók. A módosítások egyike kiköti, hogy magyar nyelv mint idegen nyelv tárgyból kizárólag középszintű érettségi vizsgát tehetnek az arra jogosultak.

Újdonság az is, hogy a vizsgázóknak augusztus 1-jét követően legalább harminc perccel az írásbeli vizsga időpontja előtt meg kell jelenniük a vizsga helyszínén, ahol – ahogy eddig is – a vizsga kezdete előtt az igazgató a felügyelő tanár jelenlétében ellenőrzi a jelenlévők személyazonosságát.

A rendeletmódosítás emellett az igazgatóknak lehetőséget teremt arra, hogy a vizsgázóknak engedélyezzék az iskolai tanulmányok során alkalmazott segédeszközök, például számítógép használatát a vizsga közben. Az iskolavezetők eddig csak a vizsga idejénét legfeljebb húsz perccel hosszabbíthatták meg, valamint a szóbeli vizsga írásbelire cserélését engedélyezhették.

Változás, hogy a korábban alkalmazott minimálbér helyett vizsgáztatási alapbérhez kötik az érettségi vizsgán dolgozók juttatásait. Az alapdíj összege 2016 elejétől 101 500 forint lesz. A konkrét összeg – egyebek mellett – a vizsgázók, a vizsgatárgyak számától, valamint a ráfordított időtől függ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.