Kevesebben „menekülnek”

Kevesebb mint a negyedére esett vissza azoknak a magyaroknak a száma, akik Kanadában folyamodtak menedékkérelemért azóta, hogy hazánk rákerült a biztonságos demokráciák listájára.

Győr Ágnes
2015. 03. 10. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 2012 végén Jason Kenney akkori bevándorlásért felelős miniszter kezdeményezésére került fel az úgynevezett biztonságos demokráciaként elismert országok listájára. A lépést már előzetesen is jelentősen kritizálta több roma jogvédő szervezet, amelyek arra hivatkoztak, hogy a menedékkérők elsősorban olyan romák, akik Magyarországon etnikai hovatartozásuk miatt veszélyben vannak.

A kanadai vezetés többször is nyomatékosította, hogy a kérelmeket a jövőben is alaposan kivizsgálják, a listán szereplő államokból érkezők menedékigényeit azonban a korábbi, átlagos ezer nap helyett 45 nap alatt bírálják el a hatóságok. Egyúttal csökkentették azokat a juttatásokat is, amelyek korábban megillették az elbírálásra várókat.

A kanadai döntés előzménye, hogy 2010 és 2012 között Magyarországról érkezett a legtöbb menedékkérelem, az emberek többsége azonban időközben visszavonta beadványát, vagy egyszerűen eltűnt a rendszerből. Míg 2010-ben 2289-en, 2011-ben már 4424-en kértek Kanadától védelmet. Ezzel együtt 2010-ben mindössze 22 főnek, 2011-ben pedig összesen 167 embernek ítélték meg végül a menekültstátust.

Az IRB adatai szerint jelentős változást hozott, hogy Magyarország felkerült a biztonságos demokráciák listájára. Míg 2012-ben 1903 magyar nyújtott be kérelmet a hatóságokhoz, egy évvel később ez a szám kilencven százalékkal esett vissza, mindössze 204 főre csökkenve. 2014-ben a kérelmet benyújtók száma nőtt (489 fő), ám továbbra is mindössze negyedannyian voltak, mint két évvel korábban.

2012-ben összesen 4160 magyartól érkezett kérelmet véglegesítettek a kanadai hatóságok (ez a szám tartalmaz olyan kérelmeket is, amelyeket már 2011-ben nyújtottak be). Közülük 448 fő esetében (11 százalék) döntött végül úgy a hatóság, hogy a státus megadása indokolt. 2013-ban a véglegesített kérelmek (1993) húsz százalékánál (406 fő esetében), míg tavaly a véglegesített kérelmek (974) harmincöt százalékánál (339 fő esetében) született hasonló döntés.

A menedékstátusban részesültek közt szerepel a Gyöngyöspatáról származó Rácz család 39 tagja – akiknek esetéről a napokban számolt be a Toronto Star című lap. A kanadai cikk szerint a család három nemzedéke 2011-ben menekült Torontóba azután, hogy – miként a lap fogalmazott – „fasiszták ezrei olyan súlyosan megfenyegették a kisebbségi csoportot, hogy a Vöröskereszt közbelépett, és evakuálta a települést”. A család menekültkérelmének ügyét a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Igazgatóság 2013-ban jóváhagyta, Chris Alexander bevándorlásügyi miniszter azonban azonnal megtámadta a döntést. Ezt azzal indokolta, hogy a törvényszék nem vizsgálta, hogy a magyar kormány képes-e megvédeni a családot, mint ahogy azt sem, hogy az állítólagos diszkrimináció elérte-e az üldöztetés szintjét. Az illetékes bíróság ennek ellenére úgy látta, hogy a magyar tisztségviselők befogadták ugyan a család panaszait, azokat azonban érdemben nem vizsgálták ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.