Orbán fejben már átalakította az adórendszert

A nullát nevezte a miniszterelnök a jövedelemadó ideális kulcsának, mert szerinte nem akkor kell sarcolni az embereket, amikor keresnek, hanem amikor költenek.

kn
2015. 03. 06. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet kizárni, hogy vannak még törvényen kívüli, nehéz helyzetben lévő brókercégek Magyarországon – mondta Orbán Viktor. A kormány mindent megtesz, hogy ha kell, akár törvénymódosítással megerősítse a pénzügyi felügyelet jogosítványait – tette hozzá a kormányfő a gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon. A bankrendszer után a brókervilágban is igyekszünk olyan helyzetet teremteni, hogy ilyen állapot még egyszer ne álljon elő – mondta Orbán Viktor a Buda-Cash-ügyre utalva.

A miniszterelnök ugyanitt arról is szólt, hogy a magyar politika immár képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül működni. Elmondta, meghozták azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon minden politikai szereplő, minden politikai párt az államtól érkező forrásokból el tudja végezni a munkáját két választás között, és a választásokkor is.

A kormányfő a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon az új párttörvényt, az új finanszírozási törvényt, az új frakciótörvényt és az alapítványokra vonatkozó új szabályozást hozta példaként. Kijelentette: a politikai átalakításoknak köszönhetően a kormány keze szabad ahhoz, hogy jó gazdasági döntéseket hozzon. A magyar politika immár képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül, csak a közjót és a gazdaság érdekét szem előtt tartó gazdaságpolitikát folytatni – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy újabb és újabb területeket, és ezzel családok tízezreit kell bevonni a gazdasági növekedésbe. Mindenütt kell egy zászlóshajó, egy olyan húzóerő, amely köré összerendezhető az adott térség fejlesztéspolitikája – mondta a kormányfő a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon. Példaként említette Szegedet, ahol a világ legnagyobb lézerkutató központja lehet ilyen húzóerő. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden nagy fejlesztési központja elérhető lesz gyorsforgalmi úton, „nem maradnak feltáratlanul nagy fejlesztési területek, ezáltal családok tíz- és százezreit tudjuk bevonni a gazdasági növekedésbe”. „Ez a mi reményünk, a vízióm 2015-re és az azt követő időszakra” – tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kereskedelmi bankok feladata a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen vállalati hitelezés, hosszú távon nem lehet ebben csak a jegybankra támaszkodni. Tavaly 4 százalékkal nőtt a vállalati hitelkihelyezés, de ha ebből levonjuk a Magyar Nemzeti Bank által elindított növekedési hitelprogramot (nhp), akkor csökkenés volt – mondta a kormányfő a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon. Orbán Viktor szerint ez nagyon súlyos dolog, mert azt jelzi, hogy az MNB nélkül nem lett volna a növekedést lehetővé tevő hitelkihelyezés. Mint mondta, jegybanki számítások szerint a magánszférának nyújtott hitelállománynak évi 7-8 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy meghaladja a 3 százalékot a gazdasági növekedés az adott évben. „Évtizedekig nem lehet fönntartani ezt a helyzetet, hogy a jegybank speciális konstrukciójára hagyatkozunk” – mondta, hozzátéve: szeretnének olyan megállapodásukat kötni a bankokkal, hogy a bankadó csökkentése fejében növelik a hitelezést.

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök a nullát nevezte a jövedelemadó ideális kulcsának. Az embereket nem szabad adóztatni, amikor keresnek, akkor kell adóztatni, amikor elköltik a pénzt, ez sokkal igazságosabb, és kevésbé kijátszható – mondta a kormányfő a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon. Orbán Viktor kijelentette: a két nagy áfakijátszási módszerből az egyiket az online pénztárgépek bevezetésével sikerült radikálisan visszaszorítani, és a másikat is sikerülni fog a szállítmányozás területén az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) bevezetésével. Ezért, ha sikerül beszedni az adókat, folyamatos lehet az adócsökkentés politikája a következő években – tette hozzá.

A tartós gazdasági növekedés előtt álló akadályok lebontására munkacsoport létrehozását javasolta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a rendezvényen. Parragh László kiemelte, hogy a bürokrácia csökkentése továbbra is fontos terület, az adó- és szakigazgatási eljárást át kellene gondolni, a megfelelő tudású munkaerő megtartásához pedig reálbér-felzárkóztatási programot kellene indítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.