Orbán: Sajnálom, hogy Simicska ilyen mélyre jutott

A miniszterelnök nem látja értelmét „ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában”.

HZS
2015. 03. 09. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő hétfőn, a budapesti nagyköveti értekezleten mondott beszéde után válaszolt egy újságírói felvetésre. A kérdés arra vonatkozott, hogy mit szól ahhoz, miszerint Simicska Lajos állítása szerint ő írt róla jelentéseket.

Orbán Viktor azt válaszolta, hogy a tények magukért beszélnek, minden információ elérhető. Sajnálatosnak nevezte, hogy „személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit”. Hozzátette: nem látja értelmét „ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában”, ezért ezekben a vitákban való részvételnek – a tények világossá tételén túl – nem látja értelmét.

Simicska Lajos vasárnap a Mandiner portálnak adott interjúban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek – közös sorkatonai szolgálatuk idején – jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a kormányfő csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de visszautasította.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn kezdeményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adjon tájékoztatást a testület soron következő ülésén „a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról”.

Molnár Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is tájékoztatott: kezdeményezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztassa a bizottságot az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi részvétellel kapcsolatos magyar szerepvállalásról, annak nemzetbiztonsági kockázatairól.

A Jobbik szerint amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja cáfolni Simicska Lajos nagyvállalkozó róla tett, vasárnap nyilvánosságot kapott állításait, akkor le kell mondania – mondta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján. A jobbikos politikus jelezte: egyetértenek a nemzetbiztonsági bizottság összehívásával, és minden érintett meghallgatását követelik. Azt is mondta: a kormányfő néhai apósáról is kiderült, hogy állambiztonsági ügynök volt, így nemzetbiztonsági kockázatok lehetnek a háttérben.

Schiffer András (LMP) hétfőn azt mondta, a miniszterelnöknek személyesen kell magyarázatot adnia a parlament előtt Simicska Lajos nyilatkozatára. A Simicska-interjú kapcsán az Együtt – A Korszakváltók Pártjához tartozó független képviselők kijelentették: újra benyújtják a májusban egyszer már beadott, az állambiztonsági múlt rendezéséről szóló törvényjavaslatukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.