Sárospatakon emlékeztek II. Rákóczi Ferencre

Magyarország és Erdély egykori fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek.

HZS
2015. 03. 27. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke azt mondta: az intézet azon dolgozik, hogy a nemzet történelmének meghatározó helyszínei a lehető legszélesebb körben legyenek ismertek.
Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: olyan megállapodást írtak alá, amelynek célja az, hogy a nemzeti történelmi helyekre méltán lehessenek büszkék a határon inneni és túli magyarok. „Magyarországnak van mire büszkének lennie ezeréves múltjában” – hangsúlyozta.

Elmondta azt is: a magyar köznevelésnek az a célja, hogy mindazt, ami érték és ami a múltból alapot ad arra, azt a modern kor kihívásainak megfeleltetve is elérhetővé tegye. Figyelnek arra, hogy „mindazon dolgokat, szimbólumokat, emlékhelyeket, értékeket, amelyekre méltón lehetünk büszkék”, azokat a jövő generációjának is megmutathassák – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés korábban magyar emléknapokról és nemzeti emlékhelyekről döntött, ennek keretében március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke arról szólt, hogy 339 éve ezen a napon, Borsiban született II. Rákóczi Ferenc, akinek az élete népe szolgálatáról szólt, neve nemcsak a szabadságharccal folyt egybe, hanem a „nemzet szabadságvágyával is”.

A fideszes politikus azt mondta: a Rákóczi-szabadságharc történelmünkben először teremtett nemzeti összefogást az idegen elnyomás ellen egy független Magyarországért. Ez „kívülről, nagyhatalmak miatt ( ), belülről pedig a folyamatos széthúzás miatt elbukott” – tette hozzá. Megemlítette azt is: a Rákóczi-szabadságharc ennek ellenére mindig erőt adott azoknak, akik ezt követően a szabadságért szálltak síkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.