Szijjártó bárhová követné Orbánt

A tárcavezető kémekről, focis társakról és az új házáról is beszélt egy keddi interjúban.

MNO
2015. 03. 24. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál interjújából kiderül, hogy Szijjártó Péter nem tart attól, hogy kihúzzák a lába alól a tárcát. „2006 óta vagyok Orbán Viktor közvetlen munkatársa, elég jól ismerem a gondolkodását. Furcsa lenne, ha a sajtóból értesülnék a véleményéről egy ilyen kérdésben” – jelentette ki.

Nem mellesleg elmondása szerint soha nem volt konfliktusa a miniszterelnökkel, akit Szijjártó elnök úrnak szólít, annak ellenére, hogy „többször mondta 2006-ban, amikor elkezdtem vele dolgozni, hogy szólítsam a keresztnevén, de én így szoktam meg”.

A tárcavezető szerint rég nem látott jó viszonyt ápolunk az USA-val, ami Colleen Bell személyének nagy részben köszönhető.

Emellett elhangzott az is, hogy hazánkban dolgoznak a nagyhatalmak titkosszolgálatai, de „az illetékes magyar szervek végzik a munkájukat, én olvasom a jelentéseiket, de olyasmiről, ami azonnali radikális lépéseket indokolt volna, még nem volt szó”. Ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezek a jelentések a minisztériumban lezajlott átalakítások során volt, hogy befolyásolták, „de a döntések többsége nem ilyen volt”.

A fideszes politikus a komoly vihart kavart háza kapcsán kifejtette, hogy a reprezentációs célok miatt is esett rá a választás. „Például Miroslav Lajcák kollégámmal (a szlovák külügyér – a szerk.) rendszeresen szoktunk találkozni, csak ketten, nem hivatalos helyen, őt a legközelebbi alkalommal otthon fogom majd (fogadni). Én törekszem arra, hogy a kollégáimmal baráti kapcsolatom legyen, így ha valami történik, azonnal fel tudjuk hívni egymást.”

A focis társakat firtató kérdésre, miszerint sokan dolgoznak a környezetében, Szijjártó kifejtette, hogy „az egész pont fordítva volt”. „A legtöbbjükkel előbb dolgoztam együtt, van, akivel 2000 óta, és van, akivel még a Fidelitasból ismerjük egymást, és csak később kezdtünk együtt sportolni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.