Titkosszolgák a Buda-Cashnél

A magyar titkosszolgálatok csaknem 1200 munkatársa tartotta vagy forgatta a pénzét a háznál.

Gabay Balázs
2015. 03. 05. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint nemcsak a Magyar Nemzeti Bank vizsgálja folyamatosan a brókerház és a tönkrement bankok pénzügyeit, hanem a titkosszolgálat is. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely polgári vagy katonai szolgálatról vagy szolgálatokról van szó, ahogy azt sem, ilyen horderejű ügyben megszokott-e, hogy a szolgálatok bekapcsolódnak a nyomozásba, vagy ennek konkrét oka volt.

Ugyanakkor kormányzati forrásokból úgy értesültünk, hogy az érintett titkosszolgálati szerv(ek)nek mintegy 1200 dolgozója tartotta a pénzét annál a Honvéd Egészségpénztárnál, mely kedden reggel átfogó kifizetési tilalmat rendelt el, mivel a pénztár érintett a BRB bank ügyében. A moratórium 180 napra szól, addig az ügyfelek nem tudnak pénzt felvenni, nem léphetnek át más pénztárba, még csak ki sem léphetnek a Honvéd Egészségpénztárból.

Kormányzati forrásaink arra is felhívták a figyelmet, megválaszolandó kérdés, hogyan fordulhatott elő, hogy a Buda-Cash – leszámítva egy 2010-es PSZÁF-vizsgálatot és büntetést – nem került a pénzügyi felügyelet látókörébe korábban, miközben megdöbbentően magas tőkeáttétellel, hatalmas kockázattal kezelték ügyfeleik pénzét. Talán még ennél is fontosabb az a kérdés, hogy a brókerház tulajdonosai alá tartozó DRB bankcsoport kis bankjai hogyan tudtak annak idején meglepően simán takarékszövetkezetből bankká alakulni.

A takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény alapján ugyanis a DRB korábban takarékszövetkezetként működő pénzintézetei is állami védőernyő alá kerültek volna. Az integrációs törvényt 2013 júniusának végén fogadta el a parlament, Áder János azonban több ponton is kifogást emelt, és visszadobta a szöveget az Országgyűlésnek. Ezt használták ki a tulajdonosok, akik azonnal jelezték a PSZÁF felé bankká alakulási szándékukat, amivel elkerülhették az állami szerepvállalást és egy komolyabb ellenőrzést. Július 3-án dobta vissza a köztársasági elnök a törvényt, július 5-én pedig a parlament már el is fogadta a módosított szöveget. Ennyi ideje volt rá a tulajdonosoknak, hogy lépjenek, a PSZÁF-nak pedig hogy befogadja az engedélykérelmet. Megtették, és azóta a mintegy 120 ezer ügyféllel bíró pénzintézet, amely a hírek szerint most mintegy 100 milliárd forinttal „adós”, később bankká alakulhatott.

Egy ilyen átalakuláshoz mérhetetlen mennyiségű jogi és pénzügyi dokumentációt kell megküldenie az adott szövetkezetnek a PSZÁF (2013 októbere óta MNB) felé. A bejövő adathalmazt ezután ellenőriznie kell a felügyeletnek, és ha mindent rendben talál, akkor kiadja az engedélyt. Ezt a műveletet lehetetlen rövid idő alatt elvégezni, több hónapig, akár fél évig is eltart, mire megszületik a végső döntés. Ami furcsa, hogy a DRB-sek július 4-én adták be a kérelmüket, éppen 1 nappal azelőtt, hogy az integrációs törvényt elfogadták volna. Nem világos, hogy miért kellett az utolsó pillanatra időzíteniük ezt a lépést.

A bankká alakulás ügyében kerestük a pénzügyi felügyeletként is működő Magyar Nemzeti Bank illetékesét. A jegybank március 6-án közleményben reagált, melyben rögzíti: csak 2013 decemberében, több hónapnyi vizsgálatot követően kapta meg három takarékszövetkezet az átalakuláshoz szükséges felügyeleti engedélyt. A DRB már korábban is bankként üzemelt, így a BUDA Regionális Bank Zrt, az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, és a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. válthatott formát. Sőt a jegybank azt is kiemeli, hogy ezt követően átfogó ellenőrzést tartottak a bankcsoportnál, így ők a maguk részéről mindent megtettek. Sajnálatos, hogy a bedőlés az alapos vizsgálat ellenére is megtörténhetett.

A Buda-Cash-ügy részleteiről ide kattintva olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.