A felsőoktatás átalakítása: jól odamondott az LMP

Az LMP szerint „beteg elképzelés” az embereket nyersanyagnak tekinteni.

kn
2015. 04. 24. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetett: Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban azt mondta, a felsőoktatás átalakításának legfontosabb célja a magyar gazdaság igényeinek kielégítése. Ikotity István szerint ez a fajta, a gazdaságot előtérbe helyező hozzáállás az éhbérért dolgozó végrehajtó embereknek, szalagmunkásoknak teremt munkalehetőséget.

Megjegyezte, a felsőoktatás irányvonalát meghatározó testületben ott ül Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, miközben az MKIK-n kívül további 17 kamara is van, ezek képviselői azonban nem vehetnek részt a felsőoktatás átalakításának kidolgozásában.

Az iskolabezárások, szakok megszüntetése ennek a gazdaságot előtérbe helyező szemléletnek a tünetei, amelyek ellen a héten több demonstráción is tiltakoztak az érintettek – mondta az ellenzéki képviselő, hozzátéve: Magyarországon nincs konszenzus arról, mi az oktatás célja, ezért az LMP egy tízpontos javaslatot készített a felsőoktatás átalakításához, amelyet széles körben meg kívánnak vitatni.

Pető Ernő, az LMP felsőoktatási szakszóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, „beteg elképzelés” az embereket nyersanyagnak tekinteni. Az a baj a kormány felsőoktatási víziójával, hogy elmaradott, nem tartalmazza az igazságosságot, a társadalmi felemelkedést, olyan vízió, ami a kreativitás, az innovativitás ellenében hat, és egy olyan gazdasági szerkezetet próbál konzerválni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara érdekeinek megfelelően, ami 30-40 évvel ezelőtt volt Nyugat-Európában – értékelte.

Az LMP tízpontos programjának – mondta – egyik eleme az igazságosság, a mobilitás, hogy – például a tandíj eltörlésével és a nyelvi követelmények átalakításával – a felsőoktatási rendszer alkalmas legyen a társadalmi felemelkedésre, hogy a rossz anyagi helyzetű diákok is bekerülhessenek a felsőoktatásba.

Szerinte a kormány koncepciója a nagyipar fejlődését követi, és meg kívánja szüntetni a fölöslegesnek ítélt kreatív szakokat. Pető Ernő jelezte: egyetértenek a szakok túlburjánzásának megakadályozásával, de ennek véleményük szerint a túlzott specializációk eltörlését kell jelentenie.

Az LMP indokoltnak tartja a mostani egyetemi vezetés átalakítását is. „Vörös gazdasági tanácsok és narancsos konzisztóriumok helyett” a társadalmi partnerek bevonásán alapuló egyetemi vezetést kellene kialakítani – hangoztatta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.