A magyarok 89 százaléka elégedett az egészségével

Beszámoltak a 2014-es európai lakossági egészségfelmérés magyar eredményeiről.

kn
2015. 04. 30. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH népesedési és szociális védelmi statisztikai főosztályának kutatója a 2014-es európai lakossági egészségfelmérés magyar eredményeiről számolt be. A második alkalommal végzett felmérés alapja egy az EU tagállamaiban kötelezően bevezetett kérdőív, amelynek segítségével összehasonlítható adatok nyerhetők az emberek egészségi állapotáról, az egészségügyi ellátó rendszer igénybevételéről.

A kutatásból kiderült, hogy Magyarországon jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, krónikus betegségről a lakosság 55 százaléka számolt be. Kiemelkedő, 31 százalék a magas vérnyomás, valamint más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek – különösen a hát- és gerincfájás (21 százalék), az ízületi kopás (17 százalék) – és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség: 8 százalék) gyakorisága. A mentális betegségek is nagy terhet jelentenek, például a krónikus depresszió a lakosság 4 százalékát érinti.

A lakosság majdnem fele elégedett a fogai állapotával, bár 60 százalék azoknak az aránya, akiknek van hiányzó foguk fogpótlás nélkül, és a felnőttlakosság csaknem harmadának van kezeletlen szuvas, lyukas foga.

A betegség nem mindig jelent korlátozottságot a mindennapi életben, de a lakosság 9,2 százaléka súlyosan, 20 százaléka mérsékelten korlátozottnak vallotta magát. Látási nehézségekkel küzd a felnőttnépesség fele, a hallásproblémák előfordulása 7-8 százalék körül alakul, az emberek 18-20 százalékának pedig mozgásproblémája van. A 65 évesek és idősebbek körében gyakran már az önellátással kapcsolatos tevékenységek is gondot okoznak.

A felmérésben a lakosság jelentős része arról számolt be, hogy rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, ellenőrizteti a vérnyomását, a vércukor- és a koleszterinszintjét. A nők 60 százaléka vett már részt mammográfiás vizsgálaton, 84 százaléka méhnyakrákszűrési célú citológiai vizsgálaton.

A lakosság egészségi állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tényezők között az egészségtelen életmód jelentős csoportot érint. Bár elvi szinten a megkérdezettek többsége tisztában van azzal, hogy saját maga is felelős az egészségéért, a lakosság csaknem harmada, 29 százaléka dohányzik, 5,4 százaléka önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, 67 százaléka nem sportol. A túlsúlyosok-elhízottak közé tartozik a felnőttlakosság 54, a középkorú férfiaknak pedig a 71 százaléka.

A népesség 90-95 százalékának a felmérést megelőző 12 hónapon belül legalább egyszer szüksége volt egészségügyi ellátásra, de az esetek 13 százalékában a szükségesnél később jutott hozzá vagy esetleg meg sem kapta különböző okok, például a lakóhelyétől való nagy távolság miatt.

Az egészségügyi ellátásokkal a túlnyomó többség elégedett, a vizsgált ellátási típusok mindegyikét a közepesnél jobbra értékelték, és a legtöbben a háziorvosukkal voltak elégedettek.

Németh Zsolt, a KSH társadalomstatisztikai elnökhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: fontos beszélni az egészségről, hiszen az emberek szubjektív jóllétük szempontjából az egészséget tartják a legfontosabbnak. A mostani felmérés keretében több mint 9000 embert kerestek fel, vagyis nagy mintából származnak az ismertetett adatok – közölte. Hozzátette: a legutóbb 2009-ben végeztek hasonló felmérést, azóta jelentősen átalakították a kérdőívet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.